StoryEditor

U Vladu FBiH stigao i zahtjev pripadnika OSA-e, svi traže poseban tretman

Piše D  /  19.12.2017., 12:12h

"Ne mogu odgovoriti na pitanje hoće li taj zakon danas biti na sjednici Parlamenta, koliko sam obaviješten, neće biti. To je stvar samog rukovodstva Parlamenta i same procedure u Parlamentu FBiH. Mislim da se zakon neće danas naći na zasjedanju Predstavničkog doma PFBiH. Što se zakona tiče, mi smo razgovarali i pregovarali sa Sindikatom, sa više sindikata policije. Mi ostajemo na onom stavu da se njihov status rješava kroz izmjene Zakona o policijskim službenicima, ono što su oni u suštini i pristali. Taj zakon njima odgovara i traže samo garancije da taj zakon prođe u parlamentarnoj proceduri", kazao je ministar unutrašnjih poslova FBiH Aljoša Čampara.

"Ovdje je problem da se stavi upućujuća norma samo za policijske službenike. Sad su me obavijestili da je u Vladu stigao i zahtjev pripadnika OSA-e da i oni budu u tom zakonu da se posebno tretiraju. Imamo zahtjev vatrogasaca, zahtjev zatvorskih čuvara, nagovještaj rudara i u tom slučaju bi ovaj zakon bio potpuno bespredmetan i sam bi sebe urušio", naveo je Čampara.

Policijski sindikati  traže poseban status, što im je Vlada FBiH u spornom zakonu i dodijelila, ali policajci traže i dodatne garancije.

Policijski službenici traže da se u novi zakon uvrsti amandman, prema kojem će način umirovljenja biti reguliran posebnim Zakonom o policijskim službenicima.

Dnevnik.ba

18. travanj 2024 16:25