StoryEditor
prekinuta nastava

U više od 100 beogradskih škola stigla dojava o postavljenoj bombi

Piše desk  /  17.05.2023., 09:38h

Na adrese više od 100 beogradskih škola u srijedu ujutro upućene su dojave o navodno postavljenim bombama, što je nakon nedavnog masovnog ubojstva u školi "Vladislav Ribnikar" izazvalo novo uznemirenje javnosti. Policija pregledava škole, a prijepodnevna nastava je prekinuta.

Dojave su upućene školama u prigradskim naseljima Kotež, Grocka, Resnik te u Novom Beogradu, Zemunu, na Banovom brdu, ali i središtu grada, gdje je roditelje učenika škole "Drinka Pavlović" dočekala poruka da ne dovode djecu, javili su beogradski mediji.

Iz Treće beogradske gimnazije, u koju je također stigla dojava o bombi, priopćeno je da će prijepodnevna smjena biti organizirana online, a popodnevna "u skladu sa situacijom".

Ministarstvo unutarnjih poslova Srbije (MUP) potvrdilo je agenciji FoNet da su "u više škola na teritoriju Beograda upućene dojave o bombama". U tijeku je provjera koju provode pripadnici protudiverzijskih ekipa MUP-a Srbije, rečeno je u MUP-u.

Ministarstvo obrazovanja priopćilo je da su dojave stigle na e-mail adrese 78 osnovnih i 37 srednjih škola u beogradskim općinama. Kako se navodi u priopćenju, zbog sigurnosti učenika i zaposlenih nastava u prvoj smjeni je prekinuta do okončanja policijskog pregleda, dok su pojedine škole već pregledane i nastava u njima se odvija bez problema.

Novi stres nakon masakra 13-godišnjaka

Dojave o postavljenim bombama dolaze dva tjedna nakon što je 3. svibnja u beogradskoj osnovnoj školi 13-godišnji učenik očevim pištoljem ubio devetero školskih kolega i zaštitara, a ranio šestero i nastavnicu. Jedna od ranjenih djevojčica preminula je 15. svibnja.

Dan kasnije u  tri sela kod Mladenovca 21-godišnjak je iz automatskog oružja i pištolja ubio osam, uglavnom mlađih osoba, a ranio 14. Obojica počinitelja su uhićena, ubojica iz Mladenovca je priznao zločin, a 13-godišnji učenik po zakonu ne može biti kazneno odgovoran. Uhićeni su i očevi obojice ubojica i određen im je pritvor.

U Srbiji je od 8. svibnja u tijeku akcija predaje nelegalnog oružja, bez dokaza o podrijetlu i bez kaznene odgovornosti, a do utorka navečer predano je otprilike 20.000 komada raznog oružja te oko milijun komada streljiva različitog kalibra i minsko-eksplozivnih sredstava.

Akcija na poziv MUP-a traje do 8. lipnja, nakon čega će, kako je najavio državni vrh, uslijediti pretresi kuća i stanova, uz stroge novčane i zatvorske kazne. 

Dnevnik.ba

20. rujan 2023 05:24