StoryEditor
HRVATSKA

U vino dodavali vodu i šećer, među patvorenim je i jedno iz BiH

Piše desk  /  07.10.2022., 10:37h

U tijeku je kontrola kvalitete vina koja se prodaju u Hrvatskoj, a provodi je Državni inspektorat. Kako su potvrdili za RTL, do sada su otkrili čak sedam lažnjaka na hrvatskom tržištu.

Analiza je pokazala da su patvoreni dodavanjem vode i šećera čije porijeklo nije grožđe. Među njima četiri su s Kosova, dva iz Hrvatske te jedno iz Bosne i Hercegovine.

"Do sada su obavljena 84 inspekcijska nadzora prilikom kojih je uzorkovano 84 vina, porijeklom iz Hrvatske, ostalih zemalja članica EU i trećih zemalja, od toga kod 14 službenih uzoraka vina provedene su analize stabilnih izotopa radi dokazivanja patvorenja", navode za RTL iz Inspektorata što su sve ove godine kontrolirali i analizirali.

Kako napominju, radi se o četiri vina porijeklom iz Hrvatske, jednom porijeklom iz EU (Italija) i devet iz trećih zemalja i to pet iz R. Kosova, tri iz R. S. Makedonije i jedno iz BiH.

Nedavno je tamošnju javnost šokirala informacija da su se patvorena vina prodavala u supermarketima ili se gostima jadranskih hotela s tri zvjezdice podvaljivala pod slavonsku graševinu. Također je bilo riječ o kosovskim vinima, a analiza je pokazala da ne sadrže samo prirodno vino nego dodanu vodu i puno aditiva.

Dnevnik.ba

24. travanj 2024 21:57