Article_Top_970x250

U Varešu planiraju otvoriti rudnik zlata, srebra i bakra?

aneks ugovora o koncesijskom odobrenju

U Varešu planiraju otvoriti rudnik zlata, srebra i bakra?

sij 29, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Ilustracija: Arhiva

Kompanija Eastern Mining potpisala je Aneks 4 ugovora o Koncesijskom odobrenju s Ministarstvom gospodarstva Zeničko-dobojske županije kojim se, pored cinka, olova i barita, odobravaju i prava na zlato, srebro i bakar potvrđena višegodišnjim geološkim istraživanjem.

Aneksom su riješene sve zakonske nejasnoće koje su nastale uslijed neusklađenosti županijske i federalne razine vlasti po pitanju prava na rudu, a ujedno je uklonjena obveza za početkom eksploatacije do svibnja 2020. godine.

Također, Aneks uključuje povećanje minimalne godišnje koncesijske naknade s trenutnih 1,50 KM na 3,90 KM po toni rovne rude, piše Dnevni list.

– Ovim dogovorom Zeničko-dobojska županija pokazala je odlučnost da podrži otvaranje rudnika u Varešu – istaknuo je generalni direktor kompanije Eastern Mining Miloš Bošnjaković.

U vrijeme izdavanja prvobitnog Koncesijskog odobrenja 2013. godine, povijesne informacije dostupne za rudnik u Varešu nisu sadržavale dovoljno analiza za zlato, srebro i bakar te se posljedično Odobrenje odnosilo specifično na olovo, cink i barit.

Ipak, od početka istraživanja i testiranja Eastern Mininga u 2017. godini, ustanovljene su značajne zalihe plemenitih metala na lokaciji Rupice, što je naglašeno u procjenama rudarskih zaliha u srpnju 2019. godine.

Sada su ovim Aneksom usklađeni protokol Federalnog zakona o rudarstvu i komercijalni uvjeti Koncesijskog odobrenja Zeničko-dobojske županije.

Eastern Mining d.o.o. je bosanskohercegovačka istraživačko-razvojna kompanija u vlasništvu kompanije Adriatic Metals iz Velike Britanije.

Primarni cilj kompanije fokusiran je na istraživanje i eksploataciju mineralnih resursa na prostoru općine Vareš. Fokus aktivnosti u 2020. godini bit će daljnja geološka istraživanja, kako na postojećem koncesijskm prostoru, tako i na širem regionalnom području, a sve u cilju povećanja potvrđenih rezervi rude i produženju životnog vijeka novog rudnika.

Prema trenutnom planu, otvaranje rudnika i početak proizvodnje planiran je 2022. godine, priopćeno je iz kompanije Eastern Mining.

Dnevnik.ba