StoryEditor
lokalno partnerstvo za zapošljavanje

U Uskoplju pokrenuto šest novih biznisa, pogledajte što su osmislili mladi poduzetnici

Piše FENA  /  14.10.2022., 12:44h

Zahvaljujući podršci Europske unije (EU) i Međunarodne organizacije rada u BiH, kroz projekt "Podrška Europske unije lokalnim partnerstvima za zapošljavanje - Faza II", u općini Gornji Vakuf-Uskoplje uspostavljeno je lokalno partnerstvo za zapošljavanje (LPZ) Gornji Vakuf-Uskoplje.

Glavni cilj LPZ-a je razvoj poduzetništva, stvaranje novih radnih mjesta i prelazak na formalno zapošljavanje, s fokusom na marginalizirane i teško zapošljive kategorije, priopćeno je iz Udruge za poduzetništvo i posao LiNK Mostar.

Kako bi se pristupilo sistemskom rješavanju problema nezaposlenosti LPZ Gornji Vakuf - Uskoplje je u prethodnom periodu intenzivno radio na kreiranju integriranog modela podrške koji obuhvaća cjelokupan set usluga za pokretanje novih biznisa, po principu „Od ideje do biznisa“.

To znači da će sve osobe koje sudjeluju u programu dobiti savjetodavnu i financijsku podršku, te mentoring tijekom prve godine poslovanja, koja se pokazala kao najizazovnija za start-upe.

„U programu podrške razvoja poduzetničkih vještina sudjelovalo je 20 osoba koje su kroz intenzivne radionice kreirale svoj poslovni plan. Stručna Komisija je odobrila grant za registraciju šest novih biznisa na području općine Gornji Vakuf- Uskoplje s ukupnim fondom od 74.000 maraka”, izjavila je direktorica LiNK-a Alisa Gekić.

„Općina je osigurala sredstva kojima ćemo pored grant sredstava za nabavu opreme podržati ovih šest mladih ljudi kroz sufinanciranje troškova doprinosa za 12 mjeseci, kako bi im dali motivaciju da biznisi opstanu i u narednom periodu te da sebi i svojim porodicama osiguraju egzistenciju”, istaknuo je općinski načelnik Sead Čaušević.

Grupa kandidata je, po metodologiji Međunarodne organizacije rada, prošla kroz program izrade poslovnog plana, uz podršku iskusnih stručnjaka iz oblasti poduzetništva.

Kroz program obuka „Pokreni svoj posao“ sudionici su razvijali svoje poslovne ideje i analizirali ekonomske i financijske pokazatelje, alate za promociju i druge bitne elemente poslovnog plana.

Nakon registracije biznisa, kandidatima će biti pružena financijska podrška kroz nabavku stalnih sredstava za rad te mentorska podrška tijekom prve godine poslovanja.

Jedna od korisnika grant sredstava je Antonela Sičaja, po zanimanju edukator- rehabilitator, koja je odlučila pokrenuti centar za djecu s poteškoćama u razvoju.

„Takvo nešto u našoj općini ne postoji, a sve je veća potreba. Nadam se da ću kroz ovaj projekt pomoći djeci s poteškoćama kao i njihovim obiteljima, te podići svijest i savjetovati ostale građane naše općine. Hvala Općini Gornji Vakuf-Uskoplje, načelniku, te udruženju LiNK na pruženoj podršci”, istaknula je Sičaja.

Bilal Hajdarević odlučio se na pokretanje proizvodnje prirodnog soka sa stopostotnim udjelom voća.

„Razlog za ovu ideju je bogato područje raznim vrstama voća koje možemo iskoristiti na najbolji mogući način. Pružena podrška nam mnogo znači. Sve ovo nam je jak vjetar u leđa da ostanemo u svom kraju, ostvarimo se i pokrenemo vlastiti posao”, kazao je Hajdarević.

Projekt „Mentorstvom do snažnijih lokalnih partnerstava za zapošljavanje“ u partnerstvu implementiraju udruženje LiNK, Općina Jablanica, Općina Gornji Vakuf-Uskoplje, Služba za zapošljavanje HNŽ, Služba za zapošljavanje SBK, JU Srednja škola Jablanica, Mašinski fakultet Mostar, Jablanit d.o.o. Jablanica i ATT d.o.o. Gornji Vakuf-Uskoplje.

Projekt se provodi u okviru programa „Podrška Europske unije lokalnim partnerstvima za zapošljavanje - Faza II“ koji financira EU u iznosu od četiri milijuna eura, a realizira Međunarodna organizacija rada u BiH.

Dnevnik.ba

15. travanj 2024 21:33