StoryEditor
obljetnica

U Uskoplju obilježena godišnjica osnutka HVO-a

Piše fena  /  05.04.2022., 16:20h
Polaganjem vijenaca na spomen obilježju posvećenom poginulim hrvatskim braniteljima u Gornjem Vakufu/Uskoplju danas su Hrvati te bh. općine obilježili obljetnicu osnutka HVO-a i Dan spomena na poginule i nestale branitelje.

Na obilježavanju je bila i Marija Turić koja je u ratu je izgubila brata.

- Izgubila sam brata jedinca, imao je 19 i pol godina. Bol u duši je ostala i nikad ne prestaje. Ne daj Bože da se ponovi - kazala je Turić.

Jedan od ratnih zapovjednika HVO-a Ljuban Oreč kazao je kako obitelji poginulih 30 godina uzaludno čekaju na pravdu.

- Da nije bilo HVO-a sigurno ni nas ne bi danas bilo tu. Imamo dosta brutalnih ubojstava žena, kao i pripadnika HVO-a i to baš u vrijeme kad nije bilo ratnih dejstava. Ovom prigodom još jednom pozivam sve koji znaju nešto neka se jave - rekao je Oreč.

Dražen Matišić, predsjednik OO HDZ-a BiH Gornji Vakuf/Uskoplje, kazao je da borba za opstanak i ravnopravnost Hrvata i dalje traje.

- Danas obilježavamo obljetnicu osnutka HVO-a, ali danas je i Dan spomena na poginule i nestale branitelje. Tamo gdje nije bilo HVO-a, Hrvata na tim područjima skoro pa i nema. Danas u miru borba za opstanak i ravnopravnost hrvatskog naroda još uvijek traje - poručio je Matišić.

Mario Šipić, poduzetnik i predsjednik OO HRS Gornji Vakuf/Uskoplje, upozorio je da jedino gospodarstvo može zadržati mlade ljude na području ove bh. općine.

- Investicije, posao, to nam nedostaje i zato ljudi odlaze. Ja sam poduzetnik, zapošljavam mlade ljude i moramo ići u smjeru investicija i gospodarstva. To jedino mlade ljude može zadržati tu. Firme nam propadaju - rekao je Šipić.

Dnevnik.ba

16. lipanj 2024 23:36