StoryEditor
rat u ukrajini

U Ukrajinu vraćeno 31 dijete protupravno odvedeno u Rusiju

Piše hina  /  08.04.2023., 19:50h

Trideset i jedno dijete vraćeno je u Ukrajinu pošto su nezakonito bili odvedeni u Rusiju s područja pod kontrolom Moskve, objavila je u subotu na društvenim mrežama nevladina organizacija Spasimo Ukrajinu.

"Danas dočekujemo još 31 dijete koje je protupravno bilo odvedeno u Rusiju s okupiranog teritorija", napisao je Mikola Kuleba, čelnik nevladine organizacije.

Djeca su odvedena u Rusiju iz Harkivske (na sjeveroistoku Ukrajine) i iz Hersonske oblasti (na jugu), navodi organizacija čija je glavna zadaća boriti se, kako kaže, protiv "deportacije" ukrajinske djece.

Kako navodi organizacija, djeca su s putnim torbama i vrećicama u petak pješice prešla granicu u pratnji rodbine, a zatim su ušla u autobus kojim će nastaviti putovanje.

Kuleba je pohvalio "majke heroje" koje su došle u potragu za svojom djecom i rekao da je ovo bila "najteža" misija te organizacije dosad.

Starija žena koja je išla po svoje dvoje unučadi umrla je putem od "stresa", rekao je, objavivši na Facebooku da je ruska sigurnosna služba (FSB)  "13 sati ispitivala" Ukrajinke.

Vlasti u Kijevu ocjenjuju da je više od 16.000 ukrajinske djece "oteto" i odvedeno u Rusiju od početka invazije na Ukrajinu 24. veljače 2022., a mnoga su smještena u dječje domove.

Moskva niječe te tvrdnje i kaže da je "spašavala" ukrajinsku djecu izvlačeći ih s područja sukoba i pripremajući plan za njihov povratak u obitelj.

Dana 17. ožujka Međunarodni kazneni sud (ICC) izdao je nalog za uhićenje ruskog predsjednika Vladimira Putina "pod sumnjom da je odgovoran za ratni zločin nezakonite deportacije" ukrajinskih maloljetnika "s okupiranih područja u Ukrajini u Rusku Federaciju".

Sud sa sjedištem u Den Haagu izdao je i međunarodnu tjeralicu za Mariju Ljvovu-Bjelovu, rusku povjerenicu za djecu, zbog sličnog razloga.

Dnevnik.ba

17. rujan 2023 10:08