StoryEditor
Ministarstvo kulture i medija

U Ukrajinu stigla oprema za zaštitu spomenika i umjetnina koju je poslala Hrvatska

Piše hina  /  04.05.2022., 15:36h
Pošiljka pomoći koju je Hrvatska uputila Lavovskoj regionalnoj organizaciji Ukrajinskog društva za zaštitu povijesnih i kulturnih spomenika stigla je u Lavov, priopćilo je danas Ministarstvo kulture i medija (MKM).

Pošiljku koju je Ministarstvo kulture i medija poslalo Ukrajini, u prisustvu hrvatske veleposlanice u Ukrajini Anice Djamić u Lavovu je preuzeo čelnik Lavovske regionalne organizacije Ukrajinskog društva za zaštitu povijesnih i kulturnih spomenika Andrij Saljuk.

"Ne skrivajući profesionalno oduševljenje sadržajem pošiljke, Andrij Saljuk zahvalio je hrvatskom Ministarstvu kulture i medija i prijateljskom hrvatskom narodu na pomoći koja će očuvati važan dio ukrajinske kulturne baštine", navodi Ministarstvo u priopćenju.

Oprema za transport umjetnina

Na inicijativu Ministarstva i veleposlanice Djamić u ožujku je, naime, održan online sastanak ukrajinskih konzervatora i hrvatskih muzealaca, konzervatora i restauratora koji su izravno sudjelovali u organizaciji i provedbi zaštite nepokretnih i evakuacije pokretnih kulturnih dobara tijekom Domovinskog rata u Hrvatskoj.

Konkretnim savjetima i uputama svojim ukrajinskim kolegama, odgovarali su na pitanja zaštite i tretiranja umjetnina prilikom evakuacije, a uz preporuke za postupanje, na sastanku su identificirane i konkretne potrebe za nabavom opreme koju će ukrajinski stručnjaci koristiti u prvom redu za evakuaciju i transport umjetnina i druge vrijedne građe te za sprečavanje dodatnih oštećenja.

Ministarstvo navodi da su tada razgovarali o važnosti digitalizacije i evakuacije inventarnih knjiga, popisa i snimanja umjetnina te pokretne i nepokretne kulturne baštine, kao i o potrebi nabave aparata za gašenje požara s prahom koji u slučaju požara neće oštetiti umjetnine i arhivsku, muzejsku i ostalu građu.

Dnevnik.ba

24. travanj 2024 12:52