Article_Top_970x250

U Tuzli proglašeno stanje prirodne nesreće nakon nesvakidašnjeg olujnog nevremena

u tijeku sanacija štete

U Tuzli proglašeno stanje prirodne nesreće nakon nesvakidašnjeg olujnog nevremena

srp 25, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Foto: Klix.ba

Gradski krizni stožer Civilne zaštite na sinoćnjoj izvanrednoj sjednici u Tuzli je proglasio stanje prirodne nesreće, nakon nesvakidašnjeg olujnog nevremena koje je pogodilo ovaj grad.

Prve informacije pokazuju da su štete u ovom gradu izuzetno velike, a na terenu su sve raspoložive ekipe.

U Tuzli je sinoć za 40 minuta palo 70 litara kiše po metru kvadratnom, što je dovelo do velikih poplava i stvaranja znatne materijalne štete na području cijelog grada. Shodno tome, gradonačelnik Jasmim Imamović je na prijedlog Gradskog stožera Civilne zaštite proglasio stanje prirodne nesreće.

Ekipe tuzlanskih vatrogasaca satima se nalazi a brojnim lokalitetima širom grada kako bi sanirali nastalu štetu. Vrši se ispumpavanje vode s različitih mjesta i objekata u gradu, a obavlja se i čišćenje slivnika.

Podsjetimo, sinoć iza 20 sati na području Tuzle došlo je do potpunog kolapsa, uslijed obilnih kišnih padalina koje su pratili jaki udari vjetra i grmljavina. Gradske prometnice su za nekoliko minuta bile poplavljene, automobilima je bilo otežano prometovanje, a vjetar je doveo do lomljenja drveća.

Deseci stambenih i poslovnih objekata su poplavljeni, a pojedina naselja su bez napajanja električnom energijom i vodoopskrbom. Točan iznos nastale štete bit će poznat naknadno, ali na svu sreću nisu zabilježeni slučajevi u kojima je došlo do ozljeda građana.

Dnevnik.ba