StoryEditor

U Tuzli otkriven rimski vodovod duljine 11 metara

Piše D  /  30.10.2019., 07:10h

U naselju Gornja Tuzla, točnije u ulici Potočka mahala broj 9, na parceli zemlje u vlasništvu Mehmeda Ajdaslića, pronađeno je izuzetno vrijedna arheološka iskopina koja svjedoči o dokazima rimske vladavine na ovim prostorima.

Otkriće vodovoda je ogroman doprinos za znanost, BiH i Tuzlu jer je ovo veliki pravi dokaz o postojanju života u rimsko doba, kazala je Mersiha Imamović s Filozofskog fakulteta UNTZ.

‘‘Proteklih dana smo radili na ovom lokalitetu u vlasništvu gospodina Ajdaslića. Otkrili smo rimski vodovod. U to doba su postojala su tri načina za opskrbu vodom, jedan je ozidani rimski kanal, zatim kanal sa olovskim cijevima, te od cijevi koje su napravljene od pečene zemlje. Ovdje se radi o prvom načinu, zidanom kanalu koji je zidan od cigle, a korišten je specijalni malter koji nije propuštao vodu, napravljen od pijeska i bijelog krečnjaka. Što se tiče ovog vodovoda, duljine je 11 metara i 20 centimetara. Odakle se pruža, ne možemo u ovom momentu reći, ali vjerojatno je dolazio s brda iznad. Što se tiče vodovoda u Ajdaslića bašći, fali gornji dio konstrukcije koji je vjerojatno nestao u samom klizištu. Dovod je opsrbljivao jedan veliki objkat, poput rimske vile rustike, odnosno rimskog poljprivrednog naselja. Ovo je jedinstven nalaz u BiH, ali i općenito. Otkriće vodovoda je ogroman doprinos za znanost i ovo nije kraj naših istraživanja. Radit ćemo i dalje kako bi imali kompletniju sliku o dobu rimske vladavine. Rimljani su današnju BiH osvojili u 1. stoljeću nove ere, točnije 9. godine, kada su porazili Ilire i ostali su sve do početka sedmog stoljeća kada su na ove prostore došli avari i slaveni‘‘ rekla je Imamović, javlja BHRT.

‘‘Kuću smo kupili 1960. godine, a uselili 1961.. Nikada nismo ni pretpostavili da se nešto ovako moglo nalaziti ovdje‘‘, kazao je Mehmed Ajdaslić, vlasnik kuće i zemlje.

‘‘Moj susjed je ranije pravio kuću pa je morao uraditi potporne zidove. Kada je bager počeo kopati zemlju, ugledali smo nešto čudno. Nakon toga stručnjaci su posjetili teren, pogledali, fotografirali i otišli, to je bilo oko 1998 godine. Nakon toga je on završio radove, snimio je sve, snimku dao mom sinu i na tome je ostalo. Nakon toliko godina, sin je pokazivao snimku i nakon odgledanog snimke drugi stručnjaci su nakon toliko godina ponovno posjetili teren i uz našu suglasnot iskopine na terenu su počele‘‘, rekao je Mehmed Ajdaslić, vlasnik kuće i zemlje.

Dnevnik.ba

18. travanj 2024 05:07