Article_Top_970x250

U Tuzli i Gračanici žele respiratore koje je nabavila Srebrena malina, ne znaju jesu li upotrebljivi

daj što daš

U Tuzli i Gračanici žele respiratore koje je nabavila Srebrena malina, ne znaju jesu li upotrebljivi

srp 21, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Foto: Fena

Sveučilišni klinički centar u Tuzli i Opća bolnica u Gračanici od Federalne uprave civilne zaštite zatražili su ukupno 35 respiratora koji su posredstvom kompanije FH Srebrena malina iz Kine uvezeni u Bosnu i Hercegovinu.

Federalna uprava civilne zaštite Ministarstvu zdravstva Tuzlanske županije nedavno je uputila dopis s upitom o količinama respiratora koji su potrebni zdravstvenim ustanovama u ovoj županiji. Riječ je o 100 respiratora koje je kompanija FH Srebrena malina uvezla iz Kine, nakon čega je otkrivena nesvakidašnja afera.

Prema informacijama do kojih je došao Klix.ba, Sveučilišni klinički centar u Tuzli zatražio je 25, a Opća bolnica u Gračanici 10 kineskih respiratora.

Pitanje je u koje svrhe se mogu koristiti ovi uređaji za koje je sudski vještak u svom nalazu, dostavljenom Tužiteljstvu BiH, naveo da su neupotrebljivi u jedinicama intenzivne njege u kojima se liječe osobe oboljele od COVID-19.

Konkretan odgovor na ovo pitanje nemaju ni u Sveučilišnom kliničkom centru u Tuzli, ali ni u Općoj bolnici u Gračanici.

"Ja još uvijek ne znam kakvi su ti respiratori koji se nama nude, odnosno jesu li  invazivni ili neinvazivni, jesu li za kliničku praksu, kolika je njihova upotrebljivost i slično. Ali, ako se nešto dijeli kao donacija, ne vidim razlog zašto ne bismo aplicirali za to. Mi ćemo pronaći način da ih stavimo u funkciju za neke potrebe pacijenata", kazao je za Klix.ba direktor Sveučilišnog kliničkog centra u Tuzli Vahid Jusufović.

Sveučilišni klinički centar u Tuzli trenutno raspolaže sa 125 respiracijskih mjesta, a Jusufović je pojasnio proceduru koja će morati biti izvršena nakon što dobiju respiratore od Federalne uprave civilne zaštite.

"Nakon što neki uređaj dođe u našu ustanovu, bilo da je donacija ili smo ga mi kupili, obvezno nas mora posjetiti verifikacijska agencija, a to je u BiH Verlab, čiji tim pregleda uređaj i dokumentaciju te na kraju procjenama kažu za što se on može koristiti. Dok ne prođe tu verifikaciju, uređaj se ne smije koristiti na pacijentima", pojasnio je Jusufović.

Opća bolnica u Gračanici je posredstvom Županijskog ministarstva zdravstva zatražila deset od ukupno 100 respiratora, koliko posjeduje Federalna uprava civilne zaštite. Informacijama o tipu i funkcionalnosti ovih uređaja ne raspolaže ni direktor gračaničke zdravstvene ustanove Šemsudin Okanović.

"Mi smo od Federalne uprave civilne zaštite dobili samo upit o tome koliko nam treba respiratora, a nisu nam naveli koji je tip i namjena uređaja. Nadamo se da ćemo dobiti mobilne respiratore koje bismo koristili pri transportu pacijenata iz naše bolnice u Sveučilišni klinički centar u Tuzli gdje postoji Jedinica intenzivne njege. Također, od Federalne uprave civilne zaštite očekujemo i detaljne upute vezano za primjenu i instalaciju tih uređaja", kazao je Okanović.

Podsjećanja radi, Federalna uprava civilne zaštite vrši raspodjelu 100 respiratora koji su posredstvom kompanije FH Srebrena malina uvezeni iz Kine u Bosnu i Hercegovinu.

Domaći mediji razotkrili su aferu koja je odjeknula širom regije, a glavni akteri su federalni premijer Fadil Novalić, direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak, vlasnik Srebrene maline Fikret Hodžić te direktor Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH Aleksandar Zolak.

Dnevnik.ba