Article_Top_970x250

U Turskoj izdate tjeralice za 1.112 osoba povezanih s organizacijom Fetullaha Gulena

FETO

U Turskoj izdate tjeralice za 1.112 osoba povezanih s organizacijom Fetullaha Gulena

velj 12, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Turski tužitelji u utorak su izdali tjeralice za 1.112 osoba osumnjičenih za povezanost sa organizacijom Fetullaha Gulena (FETO).

Nalozi za uhićenja izdati su u okviru istrage o navodnim prijevarama na ispitu iz 2010. godine, čime je omogućeno policajcima da postanu zamjenici policijskih inspektora.

Tužiteljstvo tvrdi da su pitanja prije testiranja podijeljena sljedbenicima Fetullaha Gulena, prenosi Anadolu Agency(AA), javlja Fena.

Sudski izvori, koji su govorili pod uvjetom anonimnosti, navode kako su na taj način sljedbenici Gulena pokušali se infiltrirati u policijske snage.

Istragu provodi Glavno javno tužiteljstvo u Ankari, uz istovremene policijske operacije u turskoj prijestolnici i još 75 provincija.

Turske vlasti tvrde da su organizacija FETO i njen vođa iz SAD-a Fetullah Gulen orkestrirali propali udar od 15. srpnja 2016. godine, kada je 251 osoba poginula i gotovo 2.200 ozlijeđeno.

Ankara optužuje FETO da stoji iza dugotrajne kampanje za zbacivanje aktualne vlasti putem infiltracije u turske institucije, posebno vojsku, policiju i pravosuđe. Gulen odbacuje sve optužbe.

Dnevnik.ba

Tagovi: