StoryEditor
franjevački muzej

U Tomislavgradu otvorena izložba ‘Euharistijska čuda diljem svijeta‘

Piše fena  /  19.11.2022., 13:20h

Osmislio ju je i izradio blaženi Karlo Acutis, najmlađi blaženik Katoličke Crkve

U Franjevačkom muzeju "Fra Jozo Križić" u Tomislavgradu u petak je otvorena međunarodna izložba "Euharistijska čuda diljem svijeta" koju je osmislio i izradio blaženi Karlo Acutis, najmlađi blaženik Katoličke Crkve.

Kako je istaknuto na otvaranju izložbe, radi se o međunarodnoj izložbi, koja je posjetila pet kontinenata, bila je prikazana u nebrojenim zemljama, a do sada su je vidjeli milijuni ljudi.

Prevedena je i na hrvatski jezik, a od sinoć se može vidjeti u galeriji Franjevačkog muzeja Tomislavgrad.

Autor izložbe je prvi milinijalac proglašen blaženim Karlo Acutis, rođen 3. svibnja 1991. u Londonu, a preminuo je u dobi od 15 godina od leukemije u Monzi.

Središte života tog talijanskog mladića bila je euharistija te se u ljubavi prema tome blaženik bio zainteresirao za euharistijska čuda nakon čega je osmislio i izradio izložbu o njima.

"Euharistija je moja autocesta prema nebu. Krunica – najkraće ljestve do neba. Ljudi se toliko brinu o ljepoti svojega tijela, umjesto da se brinu o ljepoti svoje duše. Tuga je pogled okrenut prema sebi, sreća je pogled okrenut prema Bogu", navodi se u citatu blaženog Karla Acutis.

Prigodom otvaranja izložbe gvardijan Franjevačkog samostana u Tomislavgradu fra Bože Milić kazao je za autora kako je u svom kratkom životu ostavio značajan trag u svijetu, dok je duvanjski župnik i duhovni asistent Franjevačkoga svjetovnog reda, fra Hrvoje Miletić predstavio osnovne informacije o životu blaženika Acutisa, naglasivši da su mladost, bolest i euharistija njegove tri bitne poveznice.

Dnevnik.ba

18. lipanj 2024 23:31