StoryEditor
OS BiH

U tijeku postupak protiv vojnika OS BiH, najavljuje se istraga u Bužimu

Piše desk  /  12.01.2022., 23:12h
Politička kriza odražava se i na odnose u Oružanim snagama. U tijeku je postupak protiv onih vojnika koji su prisustvovali proslavi neustavnog dana Republike Srpske, a najavljuje se i istraga protiv onih koji su u Bužimu nosili vojne odore.

Vojni špalir za dobrodošlicu članu Predsjedništva Bosne i Hercegovine Miloradu Dodiku, a onda i taktovi koračnice “Marš na Drinu”, kao dobrodošlica gostima među kojima i vojni atašei Sjedinjenih Američkih Država i Rusije, piše N1.

Božićni prijem organizirao je zamjenik ministra obrane Mirko Okolić, dan nakon što je ministar Sifet Podžić najavio postupke protiv njega i pet pripadnika Oružanih snaga koji su prisustvovali proslavi 9. siječnja u Banjoj Luci.

“Što se protivno članu 239. Kaznenog zakona Bosne i Hercegovine nije pridržavao izvršavanja obaveza Ustavnog suda. Evo, dopustimo da nadležni organi do kraja provedu taj postupak”, kazao je Sifet Podžić, ministar obrane BiH.

Dan poslije Podžićeve odluke, okrivljeni Okolić i onaj na čiji poziv je došao – Milorad Dodik o svemu kratko, “od Podžićevih pisanja nema ništa”.

“Ma što imam komentirati to, čovjek je uradio ono što on misli da treba da uradi. Vidjećemo kako će se to završiti”, kazao je Okolić.

“Neće se dogoditi ništa, apsolutno, nedozvoljeno je da budu kažnjeni, apsolutno u tom pogledu bilo kakve procedure koje provode su beznačajne i imaju dnevnopolitički karakter kao što je to bilo i prošlih godina”, istakao je Dodik.

Tko narušava odnose?

Aktualna politička kriza, po svemu sudeći, loše se odražava i na Oružane snage. Iz vojarne Kozara danas poruka – korektni odnosi narušeni su ministrovom odlukom iz oktobra da se ne održi ranije dogovorena vježba s Vojskom Srbije o kojoj je odluku donijelo Predsjedništvo. Odnose dodatno narušava, kaže Okolić, i popisivanje onih koji su u ponedjeljak koristili slobodan dan za praznik, u skladu s odlukom Vlade Republike Srpske.

“Do te mjere da je u ponedjeljak došla naredba da se popišu svi oni koji nisu bili taj dan na poslu i da se vidi kako će opravdati taj dan. To je ružna poruka zato što je to bilo popisivanje kao u vrijeme drugog svjetskog rata kada su nacisti popisivali Srbe, Jevreje, Rome i druge”, kazao je Okolić.

Odnosi bi dodatno mogli niz stranputicu i nakon slučaja u Bužimu. Mirko Okolić kaže, ispitaće se slučaj svih koji su na obilježavanju godišnjice akcije “Munja 93”, 105. bužimske brigade nosili uniforme Oružanih snaga. Uniformirana lica, ratne pjesme, zastave, povici “Allahu akbar” i “Tekbir” uznemirili su jedan dio javnosti u Republici Srpskoj, pa je sve praćeno burnim reakcijama, a lider DNS-a Nenad Nešić zatražio je i reakciju Tužiteljstva.

“A što da komentira, dakle, izaziva ovdje može se samo sa aspekta nekorektnog odnosa gdje se favorizira nešto kada nama kažu da ono što su regularne policijske snage, izađu na ulicu koje su svaki dan na ulici, onda je to problem a nije naoružavanje ili pozivanje ili novo formiranje zelenih beretki što gledamo na medijama, ili ovo u Bužimu. To ne izaziva nikakvu reakciju, ali na to smo već i navikli”, kazao je Dodik.

Događaj u Bužimu osudila je misija OSCE-a izrazivši zabrinutost i zbog nedavnih incidenata u Janji, Prijedoru, Brčkom, Gacku, Istočnom Sarajevu, Ilidži, Foči i Doboju, pozivajući na smirivanje tenzija i promoviranje konstruktivnog dijaloga.

Dnevnik.ba

30. siječanj 2023 03:17