Article_Top_970x250

U tijeku pauza na ročištu optuženima iz afere "Respiratori", pročitane Viber poruke

korupcija

U tijeku pauza na ročištu optuženima iz afere "Respiratori", pročitane Viber poruke

svibnja 30, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

FOTO: screenshot via N1

Tužitelji Tužiteljstva Bosne i Hercegovine završili su iznošenje prijedloga na ročištu za određivanje pritvora za Fadila Novalića, premijera Federacije Bosne i Hercegovine, Fahrudina Solaka, suspendiranog direktora Federalne uprave Civilne zaštite i Fikreta Hodžića, vlasnika firme Srebrena malina.

Kako saznaje N1, među ostalim detaljima, pročitane su i Viber poruke koje su neki od osumnjičenih razmjenjivali u proteklom vremenu. Nakon pauze, Sudu će se obratiti advokati obrane.

Podsjećamo, javnost se zainteresirala za slučaj nabavke respiratora zbog činjenice da je u jeku krize izazvane pandemijom novog koronavirusa medicinsku opremu za potrebe zdravstvenog sistema u Federaciji BiH nabavila poljoprivredna kompanija. Vrijednost nabavke 100 kineskih respiratori iznosi 10,5 milijuna KM.

Ranije po nalogu Tužiteljstva BiH pripadnici SIPA-e izvršili su pretres više lokacija, među kojima su i prostorije Federalne uprave civilne zaštite, Zavoda za javno zdravstvo FBiH, Vlada FBiH i firme “Srebrena malina“. Oduzeti su određeni predmeti, dokumentacija kao i mobilni telefoni nekoliko službenika među kojima je i mobitel premijera Novalića.

Iz Tužiteljstva BiH je rečeno da je tim tužitelja, od početka rada na predmetu, 4. svibnja ove godine, kada je tužiteljstvo preuzelo predmet, poduzeo cijeli niz potrebnih radnji, na utvrđivanju svih okolnosti ove nabavke i intenzivan rad se svakodnevno nastavlja, prenosi N1.

Dnevnik.ba