StoryEditor
turska

U tijeku jedno od najvećih speleoloških spašavanja na svijetu, pomažu i Hrvati

Piše desk  /  08.09.2023., 08:04h

U Turskoj je pokrenuta velika operacija spašavanja nakon što je Amerikanac ostao zarobljen u trećem najdubljem špiljskom kompleksu u zemlji. Oko 150 ljudi sudjeluje u spašavanju Marka Dickeya (40) otkako je u subotu ostao zarobljen u špilji Morca, među njima su i spasioci iz Hrvatske i iz drugih zemalja.

Dickey je bio suvoditelj tima koji je mapirao novi prolaz u špilji kada je doživio krvarenje u probavnom traktu.

Turska speleološka federacija rekla je da je operacija spašavanja vrlo složena jer je zaglavio na dubini od 1120 metara, prenosi Index.

"Operacija je logistički i tehnički jedno od najvećih speleoloških spašavanja na svijetu", rekli su te dodali da je pokrenuta duga i zahtjevna operacija spašavanja kako bi se Mark iznio na nosilima.

Turci tražili pomoć

Kako je speleološko spašavanje izuzetno zahtjevno i složeno područje koje zahtijeva visoku stručnost, opremu i timsku suradnju, Speleološka federacija i Uprava za krizne i hitne situacije (AFAD) Republike Turske zatražili su dodatne timove kao potporu svojim speleološkim spašavateljima na terenu.  

Slijedom navedenog, Ministarstvo unutarnjih poslova predlaže da Vlada Republike Hrvatske uputi pomoć u Republiku Tursku u vidu državnog intervencijskog modula civilne zaštite za speleološko spašavanje s ciljem operativnog djelovanja", obrazloženje je kojim je MUP zatražio od vlade da Hrvatska pomogne Turcima u spašavanju.

Dnevnik.ba

04. svibanj 2024 17:25