StoryEditor

U Tesliću otvoren rekonstruirani most na rijeci Velikoj Usori

Piše D  /  15.08.2018., 08:08h

Novi most mnogo znači i olakšat će život lokalnom stanovništvu, tvrde mještani. U ovom kraju živi uglavnom hrvatsko stanovništvo, među kojima je veliki broj povratnika, piše SRNA.

Mještanka Marta Paurević istanukla je da im most mnogo znači.

"Most je veoma značajan. Stari je bio dotrajao, i u vrijeme praznika bila je velika gužva, naglasio je Igor Balukčić, predsjednik MZ Slatina.

Most je, kažu, došao u pravo vrijeme. Ovim putem će samo u srijedu i četvrtak proći više od 30.000 katoličkih vjernika. Hodočasnici širom zemlje dolaze na Marijansko svetište Gospe Kondžilske.

"Ovime plan nije završen. Važno bi bilo napraviti kružni tok", istaknuo je kardinal Vinko Puljić.

Projekt rekonstrukcije mosta zajedničkim snagama financirale su Vlada Republike Srpske i Vlada Hrvatske.

"Bio bih sretan da se broj stanovnika ovdje poveća, da dobra suradnja hrvatsnog naroda u Republici Srpskoj i u Tesliću i suradnja s Hrvatskom podari projekte, kao što je i kardinal rekao. Treba spomenuti predstavnike ovih ljudi, ove mjesne zajednice, koji su dali svoj doprinos, tražeći način da svi mi sudjelujemo u gradnji mosta na dobrobit svih, istakao je Dragan Bogdanić, ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske.

Izaslanica predsjednika Vlade Hrvatske Ivana Perkušić, dodala je da je jedan od najvažnijih strateških ciljeva Hrvatske očuvanje opstanka, jednakopravnosti i povratak Hrvata na svoja ognjišta u BiH.

"Vlada Hrvatske je dala milijun kuna, Vlada Srpske je dala 70 000 maraka. Most je do sada koštao oko milijun, ima još dodatnih radova kojih će naknadno biti, rekao je Јosip Јerković, potpredsjednik Republike Srpske.

Rekonstrukcija mosta trajala je dva, dok su kompletni pripremni radovi trajali oko šest mjeseci.

"Pružili smo kompletnu tehničku podršku i nadzor nad ovim radovima", istaknuo je Milan Miličević, načelnik općine Teslić.

Otvaranju rekonstruiranog mosta prisustvovao je i Davor Čordaš, ministar za izbjeglice i raseljena lica Srpske, izaslanici predsjednika Hrvatskog sabora i ministarstva boraca Hrvatske, kao i veliki broj mještana te hodočasnika.

Dnevnik.ba

21. travanj 2024 09:19