StoryEditor

U Švicarskoj optužen turski državljanin za promoviranje Al-Kaide i ISIL-a

Piše fena  /  20.12.2022., 20:32h

Savezni tužitelji u Švicarskoj optužili su turskog državljanina da vodi "medijsku agenciju" za promociju Al Kaide i Islamske države putem društvenih mreža i prikupljanje novca kako bi pomogao u pokušajima bjekstva pristalica ekstremističkih grupa.

Taj 26-godišnji muškarac, koji živi u sjevernom kantonu Schaffhausen, također je optužen da je ohrabrivao još jednu osobu da ode na Bliski istok kako bi se pridružila organizacijama koje su zabranjene u Švicarskoj.

Turski državljanin, čije ime nije navedeno, optužen je nakon istrage pokrenute u listopadu 2019. godine, priopćio je u utorak ured državnog tužitelja (OAG).

- OAG optužuje osumnjičenog da je ohrabrio osobu koja je bila maloljetna u vrijeme zločina da prihvati ideologiju Islamske države (ISIL) i da je dao doprinos odluci te osobe da putuje na teritoriju pod kontrolom ISIL-a i da pridruži se lokalnom ogranku džihadista - navodi se u priopćenju.

Tu osobu, koja je živjela u Austriji, austrijske vlasti su uhitile neposredno prije njenog planiranog odlaska u Siriju, priopćeno je iz OAG.

Osumnjičeni je također optužen da je vodio vlastitu “medijsku agenciju” koja je prevodila i širila propagandu ISIL-a i Al-Kaide.

Također je sačuvao brojne registre s video zapisima i fotografijama koje prikazuju zabranjene prikaze činova nasilja i poslao je jednu takvu sliku drugoj osobi.

OAG također optužuje osumnjičenog da je pružio materijalnu podršku ISIL-u prikupljanjem novca putem platforme za donacije. Navodno je namjeravao poslati novac pristalicama ISIL-a u zarobljeničkom logoru u Siriji kako bi im omogućio bijeg.

Slučaj je sada proslijeđen saveznom kaznenom sudu u Bellinzoni, prenosi Reuters.

Dnevnik.ba

27. travanj 2024 02:11