StoryEditor
genijalac iz Živinica

U svibnju završio prvi razred srednje, a u kolovozu i drugi: "Da mu nismo pružili tu mogućnost, dosađivao bi se na nastavi..."

Piše desk  /  19.09.2022., 08:54h

Zbog demonstracije natprosječnog znanja u prvom razredu profesori su predložili da polaže ispite i iz druge godine i tako uštedi jednu godinu školovanja.

Bakir Selimović iz Živinica ima 16 godina i učenik je trećeg razreda JU Gimnazija Živinice. U svibnju ove godine završio je prvi razred spomenute škole nakon čega je odlučio polagati ispite iz drugog razreda. Ispite je položio u lipnju i kolovozu. Jedan je od rijetkih učenika u BIH koji je za jednu godinu završio dva razreda srednje škole.

-S obzirom na to da je bilo 19 ispita koje je trebalo položiti u lipnju i kolovozu, mogu reći da su mi omiljeni ispiti bili fizika, matematika te prirodne znanosti. Bilo je poprilično stresno i zahtjevno jer je to provjera znanja iz čitave godine odjednom. Neki ispiti imaju i pismeni i usmeni dio, rekao je za Okanal.

Selimović je imao podršku obitelji, ali i uprave škole i profesora. Njegova profesorica ističe da je izrazito nadaren i vrijedan učenik.

- U Gimnaziji Živinice radim 24 godine i mogu reći da nikad nismo imali ovako talentiranog učenika. Na vrijeme smo to prepoznali i dali mu mogućnost jer u zakonu ista postoji. Da to nismo uradili on bi se dosađivao na redovnoj nastavi, kazala je Muljka Hamzagić, profesorica u Gimnaziji Živinice.

- Uvidjeli smo kada je u pitanju plan i program za drugi razred da on 70-80 % tog plana zna i odlučili smo podnijeti zahtjev. Zatim smo angažirali profesore koji su mu davali podršku, sate. Presretni smo i zadovoljni i Bakir je sada treći razred, rekao je Suad Selimović, Bakirov otac.

Nakon srednje škole  talentirani mladić planira upisati fakultet informacijskih tehnologija.

- Naravno, ako mi se ukaže prilika za uspjeh u BIH, planiram ostati ovdje, ako ne, moram i ja ići nažalost, dodaje Bakir.

Uz ovakav rad, zalaganje, talent i volju za učenjem, nema sumnje u Bakirov uspjeh, ovdje ili bilo gdje drugo.

Dnevnik.ba

21. travanj 2024 14:09