StoryEditor

U Sudu BiH počelo suđenje Milošu Lukiću

Piše fena  /  13.02.2024., 14:31h

U Sudu Bosne i Hercegovine danas je čitanjem optužnice počelo suđenje Milošu Lukiću, v.d. direktora Službenog glasnika Republike Srpske, optuženom za nepoštovanje odluka visokog predstavnika u BiH.

Lukić je prvobitno bio optužen s Miloradom Dodikom, predsjednikom RS-a, ali je suđenje u odnosu na njega razdvojeno usljed Lukićevog zdravstvenog stanja.

U međuvremenu je Lukićeva odbrana zatražila da se postupak u ovom predmetu ponovo spoji, a sutkinja Sena Uzunović je kazala da ta dva procesa moraju biti u istoj fazi da bi bila donesena odluka o ponovnom spajanju.

Nakon što se odlagalo u nekoliko navrata, suđenje Dodiku je počelo 5. veljače čitanjem dijela optužnice koja se odnosi na njega.

Dodik i Lukić su optuženi da su od 1. do 9. srpnja prošle godine u Banjoj Luci, svjesno i znajući da je visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt donio odluku kojom se sprečava stupanje na snagu Zakona o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH, poduzimali službene radnje s ciljem nastavka zakonodavnog postupka.

Dnevnik.ba

18. svibanj 2024 13:43