Article_Top_970x250

U Stocu predstavljena knjiga 'Patristička egzegeza i Marulićeva Davidijada'

knjiga Miroslava Palamete

U Stocu predstavljena knjiga 'Patristička egzegeza i Marulićeva Davidijada'

velj 26, 2018
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Knjiga dr. Palamete „Patristička egzegeza i Marulićeva Davidijada“ zaokuplja se pjesnikovim odnosom prema crkvenim ocima i učiteljima koji su tumačili svetopisamske tekstove u kojima se govori o židovskom kralju Davidu, istaknuo je biskup Perić.

U Biskupijskom centru „Sarsenterum“ u Stocu predstavljena je knjiga dr. Miroslava Palamete „Patristička egzegeza i Marulićeva Davidijada“, u izdanju Književnoga kruga Split.

Knjigu je predstavio biskup dr. Ratko Perić, koji se najprije osvrnuo na samog kralja Davida i njegovu ulogu u Povijesti spasenja, zatim je razjasnio pojam crkvenih otaca i patristike, što je biblijska egzegeza, tko je bio Marko Marulić i koja je njegova uloga u cjelokupnoj hrvatskoj književnosti, da bi na koncu izložio vrijednost najnovije Palametine knjige.

Knjiga dr. Palamete „Patristička egzegeza i Marulićeva Davidijada“ zaokuplja se pjesnikovim odnosom prema crkvenim ocima i učiteljima koji su tumačili svetopisamske tekstove u kojima se govori o židovskom kralju Davidu, istaknuo je biskup Perić, prenosi Fena.

Njihovi tekstovi koji su sačuvani na latinskom jeziku, a obično se nazivaju patrologia latina, pojavu kralja Davida s kršćanskog gledišta objašnjavaju kao najavu spasitelja Isusa Krista. Tim slijedom i Marulić tvrdi da David, osim kad griješi, predstavlja Krista. Knjiga istražuje te odnose i zapravo pokazuje kako je Marulićeva Davidijada istodobno spjev o Kristu, svojevrsna Kristijada.

Biskup Perić je na kraju svoga izlaganja istaknuo kako bi dr. Palametu za ovu njegovu vrijednu knjigu odgovorni trebali nagraditi redom Danice hrvatske s likom Marka Marulića, koji se dodjeljuje onima koji su posebno zaslužni za kulturu.

U svom obraćanju nazočnima Palameta je istaknuo vrijednost Marulićevog pjesništva i njegova cjelokupnog doprinosa razumijevanju biblijske egzegeze u doba humanizma i renesanse.

Article_Bottom_970x250