StoryEditor

U Središnjoj Bosni 499 osnovaca manje nego prošle godine, u nastavu se uvodi eDnevnik

Piše Fena  /  30.08.2023., 11:48h

Učenici u Županiji Središnja Bosna u ponedjeljak se vraćaju u školske klupe, a u novoj školskoj godini bit će ih manje nego ikada.

Prema riječima županijskog ministra obrazovanja, znanosti, mladih, kulture i sporta Bojana Domića, trend smanjenja broja učenika nastavljen je i ove godine.

- Kada je u pitanju broj učenika koji pohađaju osnovnu školu, koji su nam referentna točka, on iznosi 18.020 učenika. Toliko ih treba krenuti u osnovnu škole, a nažalost nastavljen je trend smanjenja, pa je ove školske godine u županiji 499 učenika manje u osnovnim školama. Pad nije toliko vidljiv u prvim razredima, ali, evo, kad se zbroje svi razredi dobijemo takve podatke. Kad su u pitanju srednje škole, taj broj je također nešto manji - kazao je Domić.

Sve škole u Središnjoj Bosni u novoj školskoj godini koristit će eDnevnik, uz mogućnost istovremenog korištenja i odjeljenske knjige. Vođenje odjeljenske knjige u papirnom formatu važi samo za prvo polugodište, dok će od drugog polugodišta u školskoj 2023/24. godini, sve škole na području ŽSB voditi isključivo elektronski dnevnik.

Elektronski dnevnik za osnovne i srednje škole predstavlja modul informacijskog sistema EMIS koji je razvijen za potrebe digitalnog vođenja pedagoške evidencije u osnovnim i srednjim školama.

Primjenom ovog modula olakšava se proces vođenja pedagoške dokumentacije i evidencije u osnovnim i srednjim školama, što ima za cilj, među ostalim, unaprjeđenje suradnje s roditeljima, odnosno njihovu stalnu informiranost o uspjehu učenika.

Uvođenje elektronskog dnevnika u osnovnim i srednjim školama predstavlja važan aspekt informatizacije i digitalizacije obrazovnog sistema u Županiji Središnje Bosne, naveli su iz županijske vlade.

Dnevnik.ba

06. prosinac 2023 06:54