StoryEditor
Kompanija drina resurs

U Srebrenici otkriveno nalazište zlata?

Piše desk  /  27.11.2022., 07:30h

Generalni direktor tvrtke Drina resurs iz Srebrenice Aleksandar Mišković rekao je na prezentaciji dosadašnjih rezultata geoloških istraživanja koja su izvršili na području ove općine da je na lokaciji Brežani otkriveno zlato na dubini od 80 metara.

- Rano je govoriti o količini i postocima tog metala u toni rude, ali je pouzdano utvrđeno da se nalazi u rudnoj strukturi - naveo je Mišković.

Govoreći o rezultatima rada firme Drina resurs, koja posluje u sastavu kanadske kompanije Terra Balcanica Resources iz Vancouvera, Mišković je rekao da su ove godine obavili bušenja ukupno oko 1.900 metara na lokacijama Čumavići, Olovine i Brežani i da su rezultati obećavajući i optimistični.

- Ove godine testirali smo svoje pretpostavke, planove i projekte, a u idućoj godini planirano je 10.000 metara bušotina, od 50 do 500 metara dubine, i dolazak do boljih, pouzdanijih i preciznijih saznanja o veličini rudnih nalazišta, njihovim dimenzijama i obliku, količini i sastavu rudnih ležišta i dubini na kojoj se nalaze - objašnjava Mišković, prenosi Srna.

Precizirao je da su na lokalitetu Čumavići, na dubini od 50 metara otkrili srebrno-cinkanu i olovnu rudu s većom primjesom antimona i manjom primjesom zlata, a da su u Brežanima otkrili zlato na 80 metara dubine i da očekuju da će u dubokoj zoni doći do bakra u Brežanima i Olovinama.

Na pitanje je li Drina resurs, kako se u javnosti spekulira, sestrinska firma kompaniji Rio Tinto koja vrši geološka istraživanja u Srbiji čime je izazvala prosvjeda građana zbog opasnosti od zagađivanja prirode, Mišković je rekao da nije, ali da Terra Balcanica Resources,  osim u Srbiji, djeluje i u Bosni i Hercegovini.

Dnevnik.ba

01. veljača 2023 04:39