StoryEditor

U Srbiji više zaraženih nego dan ranije

Piše D  /  30.06.2020., 11:06h

Srbija je u utorak službeno prijavila još tri žrtve koronavirusa, te 276 novozaraženih, što je za 34 više od jučerašnje bilance kada su registrirana 242 nova slučaja.

Povećan je i broj oboljelih na bolničkom liječenju - sa 1.433 u ponedjeljak na 1.625 u utorak, uz povećan broj pacijenata na respiratorima - od 36 na 42.

Za posljednja 24 sata testirano je 8.377 osoba, od početka epidemije ukupno 401.240, uz dosad 14.564 potvrđenih slučajeva zaraze, te 277 smrtnih slučajeva, uz postotak smrtnosti od 1,9, objavljeno je na specijaliziranoj internet stranici Ministarstva zdravlja www.covid19.rs.

Uz Beograd, u kojem je dvije trećine novozaraženih, nekoliko gradova u Srbiji postali su posljednjih dana žarištem koronavirusa, a najteža situacija je u Novom Pazaru i Tutinu, prenosi Hina.

Alarmanta upozorenja na društvenim mrežama, te neslužbeni podaci o broju zaraženih i umrlih u ta dva grada, naseljena većinski Bošnjacima, potaknuli su u utorak premijerku Anu Brnabić i ministra zdravlja Zlatibora Lončara da posjete Novi Pazar,  gdje nisu bili dobro dočekani.

Najprije ih je, u znak prosvjeda, dio liječnika i zdravstvenih djelatnika dočekao okrenuvši im leđa, a potom je njihovo obraćanje sa stepenica ispred Opće bolnice popraćeno povicima negodovanja zbog uvjeta u kojima liječnici nastoje pomoći sve većem broju pacijenata čija klinička slika zahtijeva hospitalizaciju.  

Brnabić je prosvjednike optužila da "politiziraju" nepovoljnu epidemiološku situaciju, dok je apele za pomoć zdravstvenom sustavu te regije i lokalnom stanovništvu nazvala "širenjem lažnih vijesti" i "dezinformacijama", ustvrdivši kako lokalno zdravstvo ima sve što mu treba i dovoljno opreme.

Srbija je zbog pandemije koronavirusa 15. ožujka proglasila izvanredno stanje tijekom kojeg je vlast propisala stroge i restriktivne mjere, uključujući i policijski sat, a nakon ukidanja izvanrednog stanja i popuštanja restrikcija i zabrana, broj novozaraženih je počeo oscilirati i rasti.

Ti su podaci službeno postali vidljiviji nakon završetka parlamentarnih izbora, a poslije proslavljanja izborne pobjede u stožeru Srpske napredne stranke (SNS) priopćeno je da su i najmanje troje visokih državnih dužnosnika i članova SNS-a zaraženi koronavirusom.

Pobjedu SNS-a je te večeri proglasio osobno Vučić, a poslije tih službenih potvrda zaraze visokih dužnisnika iz Vučićeva ureda je priopćeno da je on osjeća dobro.

Dnevnik.ba

24. travanj 2024 13:29