Article_Top_970x250

U Srbiji umro i državni tajnik, srpska vlada donijela kontroverznu odluku: "Ovo zaista može prerasti u cenzuru"

koronavirus u svijetu

U Srbiji umro i državni tajnik, srpska vlada donijela kontroverznu odluku: "Ovo zaista može prerasti u cenzuru"

tra 01, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Foto: Srdjan Ilic/PIXSELL

U Srbiji je potvrđeno 160 novih slučajeva koronavirusa čime je broj ukupno zaraženih u toj zemlji prešao tisuću, a broj umrlih narastao je na 28.

Od utorka u 15 sati preminulo je još pet osoba zaraženih covidom-19, a članovi zdravstvenog stožera potvrdili su da je među pet preminulih i državni tajnik u ministarstvu zaštite okoliša dr. Branislav Blažić, o čemu su ranije izvijestili beogradski mediji.

Uz 160 novih slučajeva koronavirusa, što je najveći dnevni rast od početka epidemije, ukupan broj zaraženih u Srbiji sada je 1060.

U međuvremenu je vlada Srbije donijela odluku prema kojoj je Krizni stožer jedino tijelo ovlašteno za službene informacije o epidemiološkoj situaciji u zemlji, što je potaknulo snažna protivljenja novinarskih udruga, nevladinog sektora te strukovnih organizacija koje tu odluku uspoređuju s uvođenjem cenzure.

"Sva obavještenja javnosti daje predsjednica vlade ili osobe koje ovlasti Krizni stožer", navedeno je u zaključku vlade od 28. ožujka, koji je stupio na snagu objavljivanjem u Službenom glasniku.

Zaključkom je određeno i da svi gradonačelnici, predsjednici općina i stožeri za izvanredne situacije lokalnih samouprava sve informacije u vezi s koronavirusom na svojim područjima šalju isključivo i samo Kriznom stožeru. Isto vrijedi i za sve zdravstvene ustanove, zdravstvene djelatnike ili pravne osobe iz sektora zdravstvene djelatnosti.

Vlada je upozorila da se sve obavijesti o poduzetim zdravstvenim mjerama te druge informacije koje daju "neovlaštene osobe" ne mogu smatrati "točnim i provjerenim", a prema onima koji takve obavijesti daju moguća je primjena propisa "koji se odnose na odgovornost i pravne posljedice za širenje dezinformacija u periodu izvanrednog stanja".

Takvi vladini zaključci izazvali su niz kritika novinarskih i strukovnih udruga, nevladinih organizacija i pravnih stručnjaka, a zajednički nazivnik većine tih osuda je da zaključci izvršne vlasti nisu sukladni s Ustavom Srbije te da zbog svojih nejasnoća mogu skliznuti u cenzuru.

"Nije u skladu s Ustavom, nije u skladu sa Zakonom o dostupnosti informacija od javnog značaja, nije ni u skladu sa Zakonom o javnom informiranju", poručuje Tamara Filipović iz Neovisne udruge novinara Srbije (NUNS). 

"Ovo zaista može prerasti u cenzuru", kaže ona, uz ocjenu da "tako što ne treba postojati čak i u vrijeme izvanrednog stanja".

U beogradskoj TV N1 usporedili su to stanje s Mađarskom, podsjećajući da je parlament u Budimpešti, u svrhu borbe protiv koronavirusa prije dva dana "odobrio zakon po kojem premijer (Viktor) Orban dobiva praktično neograničeno pravo vladanja".

"Tamošnji analitičari prepoznaju držanje koraka u posljednjim postupcima mađarskih i srpskih dužnosnika", navodi N1, citirajući političkog komentatora Gabora Bodisa koji ukazuje kako se "do grotesknih razmjera" povećava sličnost čelnika dviju država u odnosu prema medijima te da u Mađarskoj "ako neki novinar ili urednik krivo tumači stavove ili izjave kriznog stožera - može zaraditi zatvor".

Novinarske udruge zatražile su danas da se vlada očituje o svom zaključku, a iz oporbe su stigli zahtjevi premijerki Ani Brnabić da "najhitnije ukine" odluku kojom se za obavještavanje javnosti o koronavirusu ovlašćuje isključivo Krizni stožer, uz upozorenje da to "može imati dalekosežno loše posljedice".

Vlada Srbije ima dva krizna stožera: zdravstveni, na čijem je čelu Brnabić, te ekonomski koji vodi predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Dnevnik.ba