StoryEditor
turizam

U Srbiji odgovaraju Srbe od ljetovanja u Hrvatskoj, a njih nikad više

Piše hina  /  10.08.2022., 10:11h

Ove je godine gostiju iz Srbije kod nas 60 posto više nego lani u istom razdoblju, ali čak i 20 posto više nego rekordne 2019, piše u srijedu Večernji list.

Za hrvatsko-srpske turističke odnose moglo bi se reći da su posljednjih godina ušli u normalu. Ali, svakog kolovoza situacija se nanovo lagano uskomeša. Obilježavanje Oluje, koja se u dvije države doživljava dijametralno suprotno, ne prođe bez ogorčenih komentara, a ove je godine svoj obol dao (i) novosadski gradonačelnik Miloš Vučević. Nikog, kaže, ne osuđuje, ali je poručio da nikad neće razumjeti Srbe koji se na taj dan zateknu na odmoru u Dalmaciji, Istri, na otocima.

Upravo toga dana u Hrvatskoj se odmaralo oko 13.500 srpskih gostiju. Nije zabilježeno da je ijedan imao nekih problema zbog toga što je iz Srbije. Kao ni 127.000 srpskih turista, koji su izabrali Hrvatsku za odmor od početka ove godine. S tim da je ove je godine Srba kod nas 60 posto više nego lani u istom razdoblju, ali čak i 20 posto više nego rekordne 2019. 

Za dobre brojke zaslužne su i aktivnosti Hrvatske turističke zajednice i pojedinih županijskih TZ-a. Srpsko tržište nije prioritet, ali, među ostalim, u svibnju je organizirano studijsko putovanje za novinarsku ekipu Radio Televizije Srbije, odnosno emisije SAT, koju prati gotovo milijun gledatelja.

"Nisu gosti iz Srbije drukčiji od turista iz drugih europskih zemalja. Mijenjaju destinacije, istražuju i dolaze onoliko koliko imaju interesa i mogućnosti, a domaćini u Hrvatskoj ih dočekuju jednako kao i druge. Naši turistički radnici nisu opterećeni politkom i nacionalnostima i sigurnost njihova boravka je prestala biti tema još prije sedam-osam godina. Ne kažem da neki gosti iz Srbije nisu kod nas doživjeli neku neugodnost, provalu u automobil i slično, ali to se isto tako dogodi i nekom Nijemcu, Talijanu – kaže Boris Žgomba, predsjednik Udruženja putničkih agencija HGK i čelnik turističke kompanije Uniline, koja ima ured i u Srbiji.

Ove godine njegova agencija bilježi pojačano zanimanje srpskih turista za odmorom u Hrvatskoj u odnosu na lani, a interes se još prije nekoliko godina proširio s istarskih i kvarnerskih destinacija i na Dalmaciju, piše novinarka Večernjeg lista Radmila Kovačević.

Dnevnik.ba

21. srpanj 2024 13:55