StoryEditor
završila u turskoj

U Splitu ispitana posada nestale ruske jahte, policija pretražuje kuće

Piše desk  /  27.01.2023., 11:34h

U Splitu je danas zbog isplovljavanja ruske jahte Irina Vu iz luke u Betini ispitano nekoliko osoba. Kriminalističkim istraživanjem koordinira Ravnateljstvo policije, javlja MUP.

Također, u tijeku je provođenje dokaznih radnji pretrage doma i drugih prostorija na više lokacija. Kako neslužbeno doznajemo, ispitani su članovi posade. Mediji su ranije pisali da se radi o četiri pomorca sa splitskog područja i jednoj stjuardesi s područja BiH.

U realizaciji kriminalističkog istraživanja sudjeluju Policijska uprava šibensko-kninska i Policijska uprava splitsko-dalmatinska, a koordiniraju ga policijski službenici Uprave kriminalističke policije Ravnateljstva policije u suradnji s Općinskim državnim odvjetništvom u Šibeniku.

Na njezino mjestu uplovila druga, gotovo identična jahta

Podsjetimo, luksuzna jahta Irina VU, u vlasništvu bivše supruge ruskog oligarha Ališera Usmanova, bliskog prijatelja ruskog predsjednika Vladimira Putina, bila je pod sankcijama EU, SAD-a i Velike Britanije te je imala zabranu isplovljavanja.

Bila je usidrena u Betini na Murteru, a prema podacima s internetske stranice, iz betinske marine isplovila je 6. listopada u 10:14, a 9. listopada oko 12 sati bila je u turskoj luci Didim. Kako bi jahta izašla iz hrvatskih teritorijalnih voda, morala je u Dubrovniku proći policijsku i graničnu kontrolu te kontrolu Lučke kapetanije.

Kako su pisali mediji, na njezino mjestu u Betini uplovila je druga, gotovo identična jahta. Uglavnom, za njom je izdana međunarodna potjernica, a DORH, SOA i međunarodne agencije istražuju kako je jahta završila u Turskoj usprkos tome što je bila pod blokadom.

U listopadu je isplovila, Ministarstvo to doznalo u siječnju

Radi se o 35 metara dugoj i 240 tona teškoj jahti, modelu Sunseeker Predator 115, koja plovi pod hrvatskom zastavom, a luka upisa joj je Split. Kao vlasnik broda navodi se tvrtka Leraux Yachts (Cayman) Limited, koja je registrirana na karipskim Kajmanskim otocima.

Zanimljivo je i kako je Usmanovljev tim reagirao na tvrdnje Slobodne Dalmacije da se radi o njegovoj jahti napisavši da jahta nije njegova iako ga demantira portal Oštro.

Kako je još prije rekao državni tajnik u Ministarstvu vanjskih poslova Frano Matušić, oni su obavijest da jahte nema dobili 10. siječnja, a 12. siječnja je stalna Skupina za primjenu i praćenje provedbe međunarodnih mjera ograničavanja zatražila sve informacije jer je, kako je naveo, taj čin grubo kršenje režima sankcija.

Podsjetio je da je 13. srpnja stalna skupina donijela odluku da se ta jahta zamrzne jer je utvrđena povezanost s osobom koja je na listi sankcija Europske unije te je zadužila Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture da provede odluku o zamrzavanju te imovine. Drugim riječima, u srpnju je jahta bila zamrznuta, u listopadu je isplovila, a Ministarstvo je to doznalo u siječnju.

Dnevnik.ba

18. travanj 2024 17:59