StoryEditor

U Splitu i dalje nestašica krvi: Molimo građane da se odazovu

Piše D  /  18.07.2018., 01:07h

Jučerašnjem apelu KBC Split zbog nestašica krvi krvne grupe A i O odazvalo se 150 građana, od kojih je, samo sto moglo dati krv. Preostalih 50 iz zdravstvenih razloga nije prikladno za davanje krvi. Iz bolnice su se zahvalili svim građanima koji su se odazvali, no ističu kako im je potrebno još 450 doza krvi kako bi bolnica mogla normalno funkcionirati, prenosi 24.sata.

- Jučer ujutro su zalihe bile na kritičnoj razini pa je zbog toga centar radio dulje, a tako će raditi i danas.  Pozivamo sve dobre ljude da dođu i daruju krv - poručila je šefica odjela za transfuziju splitskog KBC-a Jela Martinović Mikulandra za HRT.

Poziv za darivanje krvi još je prije mjesec dana uputio Crveni križ grada Splita.

- Ovo je situacija kada se trebaju odazvati oni koji to nikad prije nisu napravili. Primjerice, mladi koji mogu pomoći, biti humani, biti onako u zajedništvu kao što smo sad pokazali s Vatrenima, svi smo ih dočekali, proslavili - izjavila je. 

Muškarci mogu davati krv i do 4 puta godišnje, a žene ipak nešto rijeđe od toga. .

- Nama je važno da dođu, pa makar jednom godišnje ili dva puta i zalihe krvi bi bile dostatne - poručila je dr. Martinović Mikulandra.

Dnevnik.ba

26. travanj 2024 03:28