StoryEditor
Matias Zečević

U Širokom Brijegu predstavljen roman Ćudljive vode

Piše Fena  /  06.11.2021., 10:53h
Roman “Ćudljive vode” mladog posavskog autora Matiasa Zečevića predstavljen je u petak, 5. studenoga, u Narodnoj knjižnici u Širokom Brijegu.

Album je inspiriran velikim poplavama koje su 2014. godine pogodile Bosansku Posavinu, ali i puno šire područje. Autor je u svom govoru spomenuo kako se i ovih dana, nažalost, mnogi u BiH bore s poplavama. Publici u Širokom Brijegu govorio je o strahotama koje su proživljavali stanovnici Odžaka u svibnju te 2014. godine, priopćili su organizatori.

“Ponovno gledamo jezive scene kako vodena stihija nemilosrdno nosi sve pred sobom. Kada sve ovo vidimo, shvatimo kako materijalne stvari koje bi nam trebale služiti u životu, a često o njima postanemo ovisni, nestanu u vrlo kratkom vremenskom razdoblju. Nažalost, mi to brzo zaboravimo”, kazao je autor.

Matias Zečević, student mostarskog Sveučilišta, u svom romanu osim o poplavi govori i o važnosti obitelji i pravog prijateljstva.

“Uz obitelj i prijatelje sve prepreke u životu lakše se prelaze. Čovjek nije rođen da živi sam. Te 2014. godine u Odžaku nije bilo neprijatelja, ljudi su se zbližili i jedni drugima pritekli u pomoć i to je ono ljudsko u nama”, kazao je Zečević.

U “Ćudljivim vodama” spominje se i tema iseljavanja o kojoj se danas, kako kaže, premalo govori i presporo traže rješenja.

“Ogroman broj ljudi, a posebno mladih, napušta BiH. Oni koji bi trebali naći rješenja kako zadržati mladost konstantno najavljuju nekakve ratove. Poznata je to već predizborna taktika, no ovog puta uistinu je prerano krenula. Nitko nije plaćen da plaši narod ratom, nego da svojim radom i zalaganjem stvori bolju sredinu za život. Bez mladosti, nema života”, naglasio je Zečević.

Promociji su prisustvovali i predstavnici Grada Širokog Brijega, koji je generalni pokrovitelj ovog romana, a naglašeno je i to kako je ovo prva knjiga koju je izdao HKD Napredak Odžak, te je najavljeno i naredno predstavljanje romana u Prozor-Rami u petak, 12. studenoga.

Dnevnik.ba

27. lipanj 2022 10:03