StoryEditor
obljetnica

U Širokom Brijegu obilježena 79. godišnjica komunističkog zločina nad hercegovačkim franjevcima

Piše fena  /  07.02.2024., 20:59h

U Širokom Brijegu je u srijedu misom zadušnicom obilježena 79. godišnjica jugokomunističkog zločina nad hercegovačkim franjevcima.

Molitveni program započeo je u 16 sati molitvom kraj ratnog skloništa gdje su članovi Frame Široki Brijeg zapalili 12 svijeća u znak sjećanja na 12 fratara koji su ubijeni i spaljeni u tom skloništu, a nakon molitve procesija se uputila prema samostanskoj crkvi.

Molitvu na grobnici s posmrtnim ostatcima 24-ice pronađenih pobijenih franjevaca predvodio je provincijal Hercegovačke franjevačke provincije fra Jozo Grbeš, priopćila je Vicepostulatura postupak mučeništva »Fra Leo Petrović i 65 subraće«.

"Jugokomunisti, imajući u planu strti i slomiti vjeru u Hercegovini, toga hladnog dana u mjesecu veljači upadajući u samostan na Širokom Brijegu pronalaze 12-oricu franjevaca, odvode ih do ratnog skloništa, ubijaju, polijevaju benzinom i potom ih zapale. To je bio uvod za sva iduća događanja, za druge nepravedno ubijene franjevce u Mostaru, Čitluku, Ljubuškom i mnogim drugim mjestima, sveukupno njih 66, kao i za ubijene članove puka Božjega", navodi se u priopćenju.

Provincijal fra Jozo Grbeš u svojoj propovijedi naglasio je govor ljubavi i govor istine.

"Tijela im bijahu uništena, zatrpana, spaljena, sakrivena kako bi ih nestalo iz života i sjećanja ljudi, ali njihova imena žive. Njihov život uskrisiva. Tu istinu nije moguće sakriti, jer ona ima božanski temelj (...)", kazao je fra Jozo.

Iz Vicepostulature su naglasili kako svake godine sve veći broj vjernika pohodi Široki Brijeg na dan obljetnice pobijenih franjevaca.

Tako su ove godine iz Čitluka i Međugorja stigli autobusi s trećarima, a njih 17 pješice je iz Čitluka stiglo na Široki Brijeg. Na obljetnici je sudjelovala i Hrvatska domovinska vojska Split. Učenici i djelatnici I. Osnovne škole Široki Brijeg, njih 530, hodočastilo je danas na grob pobijenih franjevaca.

Pokolj fratara u Hercegovini označava niz pokolja kojeg su iz mržnje prema Katoličkoj crkvi počinili partizani tijekom i nakon završetka Drugog svjetskog rata u Hercegovini. Bez suđenja su ubili 66 franjevca, 78 su uhitili i zatvorili, naveli su iz Vicepostulature.

Dnevnik.ba

24. travanj 2024 09:06