Article_Top_970x250

U Siriji slavili Asadovu pobjedu, dvoje mrtvih i 317 ozlijeđenih

stravično

U Siriji slavili Asadovu pobjedu, dvoje mrtvih i 317 ozlijeđenih

svibnja 29, 2021
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Foto: EPA/Hina

Najmanje dvoje ljudi je poginulo, a 317 je ozlijeđeno u pucnjavi kojom se slavila pobjeda sirijskog predsjednika Bašara al-Asada na izborima, objavio je u subotu ratni promatrač.

Žrtve su ubijene mecima koje su Asadovi pobornici pucali nasumce, između ostalog, u prijestolnici Damasku i u sjevernom gradu Alepu, objavio je Sirijski opservatorij za ljudska prava. 

Poginuli su mladi muškarac i dijete u Alepu, prenosi ta organizacija sa sjedištem u Velikoj Britaniji. 

Al-Asad je na izborima u srijedu četvrti put pobijedio na izborima, osvojivši 95.1 posto glasova i dobivši novi sedmogodišnji mandat. 

Oporba i zapadne države te su izbore, koji su se održali na područjima pod kontrolom sirijske vlade i na kojima se moglo birati između tri kandidata, proglasili farsom. 

Asad je na izborima 2014., prvima s više kandidata, osvojio 88.7 posto glasova, piše njemačka agencija dpa. 

Taj 55-godišnji čelnik Sirijom vlada od 2000., a vlast je preuzeo od svog oca Hafeza koji je vladao od 1971. do 2000. godine. 

Asadovo predsjedništvo obilježeno je ratom koji je počeo 2011. mirnim prosvjedima, koji su se potom pretvorili u krvav sukob u koji su se uključile i svjetske sile. 

Asad je uz pomoć Rusije i Irana pobijedio u borbi protiv snaga pobunjenika te vratio kontrolu nad oko 70 posto sirijskog teritorija, prenosi Hina.

Dnevnik.ba