Article_Top_970x250

U Siriji krenule turske i ruske ophodnje

kopnene i zračne

U Siriji krenule turske i ruske ophodnje

stu 01, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

FOTO: Arhiva/Ilustracija

Turske i ruske postrojbe započele su sa zajedničkim "kopnenim i zračnim"ophodnjama u sjeveroistočnoj Siriji, sukladno dogovoru Ankare i Moskve od prošlog tjedna. Zajedničke patrole djeluju istočno od pograničnog grada Al-Darbasiyaha, potvrdili su tursko i rusko ministarstvo obrane.

Patrolni konvoj sastoji se od nekoliko oklopnih vozila, uključujući rusko BTR-82 i oklopna vozila Tigr i Typhon, kao i tursko vozilo Kirpi, navelo je u priopćenju rusko ministarstvo. Te snage patroliraju područjem većim od 110 kilometara, dodaje se u priopćenju.

Sirijske demokratske snage (SDF), u kojima glavnu ulogu ima kurdski YPG, potvrdile su za dpa da rusko-turske snage patroliraju navedenim područjem. Prema dogovoru predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana i Vladimira Putina kurdska milicija imala je 150 sati da se povuče.

Prema dogovoru Turska zadržava kontrolu nad područjem koje je zauzela tijekom ofenzive protiv sirijskih Kurda započete 9. listopada. Tursko ministarstvo obrane reklo je da će druga ruska delegacija u Ankari u petak raspravljati s turskom stranom i tehničkim pitanjima sporazuma iz Sočija, prenosi HRT.

Dnevnik.ba