StoryEditor
iznijeli primjedbe

U SIP-u o Schmidtovim izmjenama: Loš tajming, više ne vrijedi naša uputa o popunjavanju Doma naroda

Piše desk  /  07.10.2022., 13:52h

Pravilnik o popuni Doma naroda Parlamenta FBiH je neprimjenjiv, kazao je Šantić

Ako je već htio donijeti izmjene Izbornog zakona, Christian Schmidt je to trebao uraditi u nekom drugom periodu, a ne u izbornoj noći, kazao je između ostalog predsjednik SIP-a Suad Arnautović. Kazao je kako zbog tajminga kada je OHR objavio nametanje ovih izmjena ne pozdravlja taj potez.

Podsjetio je kako je SIP pozdravio Schmidtovu odluku u vezi s financiranjem izbora, kao i činjenicu da je to pitanje riješeno i za ostale izbore u budućnosti.

- Nakon toga je nametnuo tehničke izmjene Izbornog zakona koje su ni luk ni voda. Mi smo išli na prvu mjeru, odmah nam je sud odbio. Sad u izbornoj noći dobili smo nešto što nas treba okupirati 12 sati dnevno da razmišljamo o ovome. Mi izbore tek imali, trebamo objaviti rezultate, i on u toj noći donosi takvu izmjenu. Ako je htio nešto donositi, trebao je u drugom vremenu, kazao je Arnautović.

Član SIP-a Ahmet Šantić kazao je da uputa o popuni Doma naroda Parlamenta FBiH, koju je SIP donio nakon izbora 2018. godine, sada više ne vrijedi, jer je povećan broj članova svakog od klubova konstitutivnih naroda sa 17 na 23, a Kluba Ostalih sa sedam na 11.

- U izmjenama Izbornog zakona nije utvrđen broj, struktura i način na koji se biraju izaslanici. Bilo bi mnogo lakše da imamo gotova rješenja. Kada su vršeni zahvati po dubini, moglo se i to uraditi, rekao je Šantić.

Dnevnik.ba

24. travanj 2024 13:31