StoryEditor
izetbegović o izbornom zakonu:

"U šest tjedana predizborne upale se nećemo dogovoriti. Schmidt će nešto nametnuti, a mi ćemo mu formulirati granice..."

Piše desk  /  31.07.2022., 12:16h

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović izjavio je da sumnja u uspjeh domaćih političara da dogovore izmjene Izbornog zakona BiH u sljedećih šest tjedana, odnosno u roku koji je postavio visoki predstavnik Christian Schmidt.

"Visoki predstavnik je kazao da imamo šest tjedana da nešto uradimo. U ovoj predizbornoj upali, da riješimo ono što nismo bili u stanju riješiti relativno smireni, protekle dvije godine - gotovo je nemoguće. Zatražio je gotovo nemoguću stvar. Mislim da će se stranke natjecati u patriotizmu, tko to bolje odbija", izjavio je.

No, Izetbegović kaže da je pokazano što se može uraditi.

"To je jasno formulirati granice, jer on će vjerojatno nešto nametnuti. Rekao nam je da 3% nije rješenje, a prije pet dana su svi mislili s one strane da je rješenje. Dakle, moramo pokazati da ni osmorica koji imenuju vladu nije rješenje, kao i mehanizmi koji pojačavaju poziciju klubova zastupnika, pa da praktično osam ljudi vlada državom. Jasno ćemo definirati što ne ide, a ono što nametne neka bude prihvatljivo. I s te strane sam optimist, da tako možemo utjecati na odluku visokog predstavnika, lobiranjem na istoku i zapadu, s prijateljima usmjeriti stvari kuda trebaju ići. To možemo", rekao je.

Izetbegović je najavio i dolazak turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana 9. rujna.

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 12:51