StoryEditor
ratni zločini

U selu Trusina kod Konjica obilježena 31. godišnjica zločina bošnjačke vojske nad Hrvatima: Ovo je i hrvatska zemlja

Piše desk  /  16.04.2024., 15:46h

U selu Trusina kod Konjica u utorak je obilježena 31. obljetnica zločina nad Hrvatima tog kraja kojeg su počinili pripadnici Armije RBiH, bošnjačke vojske tijekom rata u BiH..

Polaganjem vijenaca i molitvom ispred spomen-obilježja te sv. misom zadušnicom u crkvi sv. Ante u Žitačama koju je predvodio don Marin Marić uz koncelebraciju svoje subraće iz Neretvice, obilježeno je jedno od najvećih stradanja Hrvata općine Konjic, kada su pripadnici Armije Republike Bosne i Hercegovine u ranim jutarnjim satima 16. travnja 1993. godine počinili zločin nad 18 civila i 4 zarobljena pripadnika HVO-a.

- Mi smo se danas okupili ne kako bismo poslali poruku mržnje nego poruku zajedništva, poruku suradnje, ali isto tako, tvrdeći da je ovim prostorom lila hrvatska i katolička krv i da je ovo i hrvatska zemlja, uz ostale nacije i religije koje su prisutne u BiH – kazao je don Marin. 

Rekao je i kako bi poruka iz Trusine bila: "Istina i pravda temelj su budućnosti BiH".

Sud Bosne i Hercegovine je za zločine u ovom selu osudio pet osoba na ukupno 55 i pol godina zatvora, a počinitelji su bili pripadnici vojne jedinice "Zulfikar" Armije Republike Bosne i Hercegovine. 

Prema popisu stanovništva iz 2013. godine u selu Trusina ne živi više nitko od Hrvata. 

Dnevnik.ba

26. travanj 2024 16:48