StoryEditor

"U Sarajevu živi najtolerantniji narod na svijetu"

Piše D  /  09.09.2019., 03:09h

Kako je naveo, “suzdržavao se od bilo kakvog komentiranja u danima koji su prethodili sigurnosno rizičnom, a neizbježnom vikendu iza nas”.

“Suzdržavao sam da reagiram na sramotna ismijavanja i izvrgavanja ruglu tradicionalne obitelji, navođenju devijacija, nasilja i zlostavljanja kao normi tradicionalnog i beskompromisnom vrijeđanju i ljudskih i obiteljskih i vjerskih osjećanja svih koji vjeruju u institut obitelji kao takve. Tolerancija mnogih zagovornika ‘parade na kojoj se traži tolerancija’ počinjala je i završavala na onome što oni smatraju ispravnim. Nisu davali pravo na drugačije mišljenje i svako neslaganje sa svojim stavovima su verbalno vrlo agresivno napadali. Toliko agresivno da se na trenutke stjecao dojam da oni sami izazivaju i silno žele da parada ne prođe mirno i da iz ‘zatucanog Sarajeva’ (kako ga oni doživljavaju) neke vrlo neprimjerene slike odu u svijet. I zato sam se suzdržavao”, naveo je Konaković.

Poručio je da je “Sarajevo veće i jače od toga”.

“Sarajevo je glavni grad države u kojoj živi najtolerantniji narod na svijetu. Narod koji je krvlju, nišanima i grobnim mjestima platio slobodu, a svaki dan zadnja dva desetljeća (beskrajnom bezosjećajnošću naših predstavnika i međunarodne zajednice koja nam kroji prioritete) svoju toleranciju i pripadnost ‘ispravnoj, ljudskoj strani’ dokazuje životom pod ili s onima koji su ih mučili, opraštajući i ne pomišljajući na osvetu. Sarajevo je glavni grad europske države čiji Ustav garantira pravo na jučerasnje okupljanje. Sarajevo je glavni grad države čiji su pripadnici MUP-a i specijalne policije ovaj vikend cijelom svijetu (iz kojeg svako malo dolaze slike nasilnih prosvjeda) održali lekciju kako se profesionalno i bez i jedne greške osiguravaju skupovi visokog rizika. To je Sarajevo”, naveo je Konaković.

Kako kaže, u programskoj su, ali ne i ideološkoj koaliciji s nekim strankama koje su bile otvoreni promotori ove povorke.

“Veže nas 300 mjera i 29 principa kojim se vraća povjerenje u institucije i popravljaju uvjeti života našim građanima. 300 mjera i 29 principa kojim se svakim danom vraća po zrno pravde u ovaj urušeni sustav, mjera i principa koji su zakrpa za rupe u ovom našem brodu koji brzo tone ka dnu”, navodi.

Kada je rijeć o Povorci ponosa, Konaković navodi da su se “javno protivili kad to skoro nitko nije smio”.

“Protiv smo svakog oblika diskriminacije. Ali smo i protiv povorke i svake vrste promocije seksualnih opredjeljenja. Nikada ruku nećemo dići za zakone kojima se LGBTQ uvodi u obrazovanje, u kojima djeca sama sebi biraju spol, u kojima se tinejdžerima nude opcije promjene spola, u kojima se legalizira brak istospolnih zajednica i sl. A dobro znamo da su to neki već pokrenuli na višim razinama vlasti. O tim se krupnim temama trebaju na referendumu izjasniti građani ove zemlje. To ne smije biti diktat EU ili međunarodne zajednice. Samo većinski stav građana ove zemlje ćemo poštovati. Na sudionike skupa nitko ni glas nije podigao. Još jednom su građani Sarajeva održali lekciju iz tolerancije onima koji su nijemo promatrali dok nas ubijaju, pale nam ognjišta i dok nas raseljavaju. Povorka je iza sebe imala izuzetno jaku marketinšku, medijsku, PR i međunarodnu podršku. Došli su je podržati aktivisti iz nekoliko zemalja. Pripremana je mjesecima, svaki detalj je brižljivo organiziran i opet im je promaklo nekoliko transparenata i majica za svaku osudu. Naši aktivni licemjeri po društvenim mrežama šute i to potpuno ignoriraju. Šetnja dan ranije je nastala spontano, brzinski i bilo je grešaka naravno, a vaša ‘beskrajna tolerancija’ je na stup javnog srama razapela jednu pokrivenu djevojku zbog transparenta. Mi dio tih licemjernih krajnosti nismo. Niti ćemo ikad biti. Jasno kažemo kakvi smo i za što se borimo, a građani će to nagraditi ili kazniti na izborima”, naveo je Konaković.

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 07:53