StoryEditor
protiv pravila

U Sarajevu reagirali na carinska obilježja na kojima piše "RS"

Piše desk  /  10.11.2021., 08:06h
U Upravi za neizravno oporezivanje Bosne i Hercegovine (UNO BiH) potvrdili su da su korištena carinska obilježja za kamione na kojima je bio ispisano "RS", umjesto naziva države BiH, te su obrazložili zašto se to dogodilo .

U odgovoru za Klix.ba ukazali su na to da je od veljače ove godine u tijeku tenderska procedura za nabavu carinskih obilježja ili plombi. Kao razlog za to istaknuli su što su izabrani ponuđači odustajali, a što je imalo za posljedicu da se tenderska procedura ponavlja.

Kako su naveli, trenutni ugovor s izabranim ponuđačem je proslijeđen Pravobraniteljstvu Bosne i Hercegovine te očekuju da će u sljedećih deset dana biti potpisan, a kako bi se mogle isporučiti nove plombe.

U UNO su prethodno navedeno izdvojili kao uzrok za to da pojedine carinske ispostave ostanu bez plombi, pa je izvršena preraspodjela raspoloživih carinskih plombi među organizacijskim jedinicama UNO.

Tvrde da je plomba s ćiriličnim natpisom "BiH RS" korištena greškom, a da se koristila prije formiranja UNO.

"Prilikom prikupljanja i preraspodjele carinskih plombi dogodilo se da se u jednom carinskom referatu, greškom, zatekla i iskoristila plomba na kojoj je bilo obilježje 'BiH RS'. Utvrđeno je da se radi o carinskoj plombi koja se koristila u periodu prije uspostave UNO. Nakon saznanja o ovom slučaju izvršene su naknadne provjere te je utvrđeno da kod ostalih organizacijskih jedinica nije bilo slučajeva korištenja drugih carinskih obilježja, osim onih propisanih važećim propisima Bosne i Hercegovine, pravilnicima i uputama Uprave za neizravno oporezivanje Bosne i Hercegovine", poručili su.

Novinari Klixa su pitali SIPA-u je li točan navod da im je prijavljeno da su korištene sporne plombe, ali odgovor nisu dobili.

Na plombi koja je u upotrebi samo je ispisan naziv države BiH, a sve o carinskim obilježjima uređeno je pravilnikom.

Navodno se ovaj slučaj dogodio nedavno kada je kamion koji je ušao na Bosanskom Brodu uredno ocarinjen, ali je na putu prema Sarajevu svratio u Doboj. Vozač je pri dolasku na carinski terminal u glavni grad BiH primijetio da mu je u međuvremenu stavljena i ova plomba.

Dnevnik.ba

02. prosinac 2022 00:59