StoryEditor

U Sarajevu pripadnici Turske vojne misije uputili molitvu za uspjeh operacije "Izvor mira"

Piše D  /  16.10.2019., 09:10h

U organizaciji atašea za vjerske poslove pri Ambasadi Republike Turske, u mesdžidu u vojnoj bazi u Butmiru kod Sarajeva koji koriste pripadnici Turske vojne misije pri EUFOR-u, prije podne-namaza upriličen je program tokom kojeg su proučeni odlomci iz Kur‘ana, točnije odlomci sure "Feth".

Programu je prisustvovao ambasador Republike Turske u BiH Haldun Koc.

Ambasador Koc je u obraćanju podsjetio kako su se danas u Sarajevu okupili zajedno s turskim vojnicima, u danima, kako je rekao, kada su jedinstvo i zajedništvo od velike važnosti. Kako je istaknuo, ovim skupom željeli su pružiti podršku onima koji sudjeluju u operaciji "Izvor mira".

Naglasio je također kako je danas upućena molitva za uspjeh operacije koja se vodi na sjeveru Sirije.

"Ono što je naša želja jeste da se u regiji, zahvaljujući uspjehu operacije, što prije uspostave mir i blagostanje", rekao je Koc.

Koc je bio jasan i podvukao kako "Turska nema pretenzije ni prema bilo čijem teritoriju", i da je operacija pokrenuta s ciljem "uspostave mira i eliminiranja terorističkih elemenata u regiji".

Dovu je na kraju programa proučio ataše za vjerska pitanja pri Ambasadi Turske Hasan Atli, kazavši kako je vrlo značajno okupiti se danas u Sarajevu s turskim vojnicima te podsjećajući kako je sura Feth proučena i u džamijama širom Turske.

Atli je naglasio kako je operacija "Izvor mira" vrlo bitna, kako za sigurnost i blagostanje stanovnika Turske, tako i za sveukupnu uspostavu mira u regiji, javlja AA.

Dnevnik.ba

22. travanj 2024 02:22