StoryEditor
udar na džep građana

U Sarajevu preko noći skočile cijene pita, hoće li uskoro i cijene ćevapa?

Piše Desk  /  19.11.2021., 14:18h
Ćevapi i pite su broj jedan na listi omiljenih jela Sarajlija, a informacije koje stižu s terena neće se svidjeti građanima.

Zbog alarmantnih svakodnevnih poskupljenja i minimalnih plaća nedovoljnih za osnovne potrebe većine građana, novinari Radio Sarajeva odlučili su provjeriti cijene pita i ćevapa u glavnom gradu Bosne i Hercegovine.

U mnogim buregdžinicama u gradu sve vrste pita su, u posljednjih nekoliko dana, poskupjele prosječno za dvije konvertibilne marke po kilogramu, a uzrok tome je poskupljenje sirovina.

Na primjer, za 1 kg bureka u godini prije pandemije (2019) bilo potrebno izdvojiti 10 do 12 KM. Sada je cijena u rasponu od 12 do 14 KM, a negdje je 1 kg sjeckanog bureka 16 maraka.

Zeljanica i sirnica koje su po 1 kg koštale 10 KM, sada su 12 KM, a krompiruša koja je koštala 7 - 8 KM, sada košta 10 KM.

U obilasku i razgovoru s vlasnicima buregdžinica uvjerili su se da je došlo do primjetnog porasta cijena, prosto uslijed poskupljenja osnovnih životnih namirnica više nisu mogli zadržati cijene koje su bile prije pandemije.

"U dogovoru smo odlučili da podignemo cijene, a glavni razlog jeste kao što znate poskupljenje ulja, brašna, a i narasla je nabavna cijena mesa", kazali su u jednoj od buregdžinica.

U jednoj od rijetkih buregdžinica koje još nisu podigle cijene rekli su da ne znaju do kada će ostati na starim cijenama. 

"Odlučili smo da ne dižemo cijene sad za sad, međutim sve naše kolege u krugu Baščaršije su ih podigli za dvije konvertibilne marke. Tako je kako je, sigurno je da ćemo i mi nešto u narednom periodu poduzeti", rekli su.

I dok su cijene pita skočile za dvije konvertibilne marke, ćevapi su još uvijek na starim cijenama koje se kreću od 7 do 8 KM, za klasično deset u pola s lukom.

U većini poznatih ćevabdžinica na Baščaršiji, cijena “desetke” je na istoj razini kao i u periodu prije pandemije koronavirusa (2019).

Osim izazova poskupljenja sirovina, privatnicima ostaje i borba za zaposlenike bez kojih ostaju zbog odlazaka na rad u inozemstvo. Na kraju zaključuju da je, u ovakvim uvjetima kada cijene sirovina svakodnevno divljaju, najteže ali i najvažnije sačuvati kvalitetu jela i sačuvati goste.

Dnevnik.ba

30. rujan 2023 09:04