Prosvjedi ispred OHR-a u organizaciji Kruga 99 s pozivom za uspostavu ”građanske države Bosne” održani ljetos u SarajevoVECERNJI LIST -
StoryEditor
FORUM MLADIH KRUGA 99

U Sarajevu planirali prosvjed protiv Plenkovića s paraloma da "prizna UZP i izlaz BiH na more", predsjednicu Europske komisije nazvali "madam genocid"

Piše G.L.  /  23.01.2024., 10:34h

Europska Unija bi trebala sprovesti mjere standardizacije države Bosne i Hercegovine, kako bi se očuvala nezavisnost BiH te smanjio utjecaj susjednih zemalja unutar njenih granica, navodi Forum mladih Kruga 99.

Forum mladih Kruga 99, notorne probošnjačke udruga, planirao je jutros održati prosvjed i uputiti poruke premijeru Hrvatske, Andreju Plenkoviću, ali za to nisu dobili odobrenje Ministarstva unutarnjih poslova Kantona Sarajevo. 
 
Potvrdio je to glasilu SDA, portalu Faktor, Adil Kulenović, predsjednik Asocijacije nezavisnih intelektualaca Krug 99. 
 
Planirali prosvjed, MUP Kantona Sarajevo im nije dopustio 
Mladi Kruga 99 planirali su s transparentima, između ostalog, "Priznajte granice BiH" i "Priznajte UZP i posljedice UZP-a", stati nasuprot zgrade Predsjedništva Bosne i Hercegovine i poslati poruke Plenkoviću kada bude dolazio.
Umjesto toga Forum mladih je uputio priopćenje  i poruke Plenkoviću, ali i predsjednici Europske komisije Ursuli von der Leyen, koji su s nizozemskim premijerom Markom Rutteom stigli u posjetu BiH.

Bizarno priopćenje 

"Forum mladih Kruga 99 smatra da Bosna i Hercegovina u zatečenom stanju, kako političkom, tako i u sveopćem, nije spremna za ulazak u Europsku uniju, nadasve, jasno osuđuje bilo kakvo nametanje istog. Dakako, Forum mladih Kruga 99 ne nastupa euroskeptično, ali smatra da je proces euroatlantskih integracija krucijalan za demokratsku transformaciju Bosne i Hercegovine. Trenutna politička struktura Bosne i Hercegovine, sa etnopolis modelom uređenja i zaleđivanjem corpus separatuma, nespremna je za pristupanje ulasku u EU. Krucijalno je provesti ustavne reforme kako bi Bosna i Hercegovina bila u standardiziranoj formi europskih država, a ne prema modelu koji se bazira na formu corpus separatuma. Ukoliko bi Bosna i Hercegovina u ovakvim okolnostima pristupila Europskoj uniji, svojevrsno bi postala kolonija pod rukovodstvom susjednih političkih centara – Beograda i Zagreba. Izražavamo zabrinutost u vezi umiješanosti susjednih država u interne politike Bosne i Hercegovine te u krajnje nepoštivanje suvereniteta, teritorijalnog integriteta kao i nezavisnosti, ponašajući se kao da je Bosna i Hercegovina njihova kolonija. Prema tome, Europska Unija bi trebala sprovesti mjere standardizacije države Bosne i Hercegovine, kako bi se očuvala nezavisnost BiH te smanjio utjecaj susjednih zemalja unutar njenih granica.Naša namjera da održimo proteste pred dolazak delegacije, neće se realizirati iz formalnih razloga (rok za prijavu kod MUP-a), ali nas to ne sprečava da objavimo zahtjeve", priopćili su. 

Zahtjevi Plenkoviću i Ursuli von der Leyen: "BiH nije hrvatska kolonija, stop izrealizaciji Bosne" 

U zahtjevima upućenim Andreju Plenkoviću, premijeru Hrvatske i Ursuli von der Leyen, predsjednici Europske komisije, navode iduće: 

- Samo demokratska i građanska BiH u EU
- Plenkoviću, priznajte UZP i posljedice UZP-a 
- Plenkoviću, priznajte granice BiH, priznajte izlaz na otvoreno more - BiH nije hrvatska kolonija, a ni srbijanska 
- Plenkoviću, čistoj duši ne treba parfem
 
Predsjednici Europske komisije upućuju pak poruke nazivajući je "madam genocid" da "stopira izrealizaciju Bosne".
28. travanj 2024 09:37