StoryEditor

U Sarajevu osnovana nova stranka: "ESP je ‘secesionistički‘ pokret"

Piše D  /  29.12.2019., 09:12h

Nezavisni zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo Damir Nikšić održao je jučer osnivački skup svoje nove stranke koju je nazvao Ekološki slobodarski pokret (ESP).

U programu kojeg je objavio navodi se da je ESP stranka političke ljevice, koncipirana kao "radikalna zelena slobodarska ljevica Bosne i Hercegovine".

Stranka je, kaže se, otvorena za socijalni kapitalizam i usmjerena u generalnom pravcu udruživanja u jedinstveni politički subjekt u obliku federacije udruženja, grupa i organizacija ekološke i slobodarske ljevice Bosne i Hercegovine i regije, prenosi Klix.

Cilj je, navodi osnivač, održivi razvoj, zaštita i očuvanje životnog okoliša i društva od "efekata etnonacional-socijalizma, stranačke burze rada stranačke države-firme, od klijentelizma, od predatorskog kapitalizma i korupcije, od kompradorske elite u službi imperijalizma, neokolonijalne okupacije i eksploatacije prirodnih i društvenih resursa".

"ESP je ‘secesionistički‘ pokret u smislu raskida sa postojećim i pogubnim retrogradnim višedesetljetnim društvenim, političkim i ekonomskim praksama i principima", ističe se, između ostalog, u programu nove Nikšićeve stranke.

Nikšić je u ožujku isključen iz SDP-a, nakon čega u Skupštini KS djeluje kao nezavisni zastupnik. Sudeći prema javnim istupima on podržava aktualnu Vladu Kantona Sarajevo koju predvodi Edin Forto (Naša stranka)

Dnevnik.ba

18. travanj 2024 08:17