SARAJEVO, 22. rujna - Akademija Hrvatskog kulturnog društva Napredak održana je večeras u Narodnom pozorištu Sarajevo, kao kruna obilježavanja 120 godina od osnivanja te kulturne organizacije, ponikle u Bosni i Hercegovini.FENA/ALMIR RAZIć -
StoryEditor
kultura

U Sarajevu održana akademija HKD Napredak povodom 120 godina od osnivanja

Piše fena  /  22.09.2022., 22:59h

Akademija Hrvatskog kulturnog društva Napredak održana je večeras u Narodnom pozorištu Sarajevo, kao kruna obilježavanja 120 godina od osnivanja te kulturne organizacije, ponikle u Bosni i Hercegovini

Utemeljen 1902. godine, Hrvatsko kulturno društvo Napredak je postalo i ostalo stjecište kulturnog i intelektualnog života Hrvata i mnogih drugih u BiH. 

U okviru programa je prikazan kratki dokumentarni film o HKD Napredak te upriličen Glazbeni program – Napretkovi glazbenici koji su izvodili skladbe najvećih hrvatskih skladatelja i to Jakova Gotovca, Dore Pejačević i Rudolfa Matza.

Predsjednik HKD Napredak Nikola Čiča kazao je u obraćanju da je to temeljna kulturna ustanova bh. Hrvata te da je u dugogodišnjoj povijesti imala uspone i padove, ali da je nepobitna činjenica da su bili društvo oko koje su se okupljali svi dobronamjerni ljudi koji su uvijek bili u misiji činjena dobra i promoviranja pozitivnih vrijednosti u društvu.

- Trebali bi svi biti svjesni činjenice kako položaj hrvatskog naroda, čiji je Napredak neodvojivi dio, ne smije biti bitan samo Hrvatima, već i svim ostalim narodima i građanima u BiH. BiH je kroz povijest uvijek opstajala na ovom tronošcu naroda, ne isključujući one koji se osjećaju drugačije - kazao je.

Bit BiH je, dodao je, definirana ustavom kroz njenu stoljetnu tradiciju.

- Svaki od naroda mora biti zadovoljan na svakom dijelu teritorije države. Moramo se svi osjećati ugodno u svojoj koži i domovini BiH. Tko to ne želi, ne želi dobro ni svom narodu ni BiH - naglasio je Čiča.  

U ime Hrvatskog narodnog sabora, prisutnim se obratila i ministrica civilnih poslova BiH Ankica Gudeljević koja je podsjetila da još od 1902. godine u službi čovjeka, Napredak djeluje kao kulturna ustanova Hrvata u BiH.

- Danas, možda važnije nego prije, važno je jačati i osnaživati svijest Hrvata kao konstitutivnog naroda sa svim njegovim obilježjima, karakteristikama i činiti ih prepoznatljivim na svakom pedlju ove države - naglasila je.

Također je istakla da je Napredak oduvijek promicao kulturu, jezik i običaje Hrvata te da upravo zato ima posebno mjesto među njima.  

Početak programa protkan je nastupom Folklorne skupine i Mažoretkinja HKD Napredak podružnice Busovača.

Akademija je održana pod pokroviteljstvom Vlade Republike Hrvatske i HNS-a.

Također, Međunarodni znanstveno-stručni simpozij pod nazivom „Kultura i identitet Hrvata u Bosni i Hercegovini s posebnim osvrtom na rad i djelovanje HKD Napredak (1902.-2022.)“ počeo je jutros u Sarajevu u povodu obilježavanja 120 godina utemeljenja te organizacije, a trajat će do 24. rujna.

Dnevnik.ba

22. rujan 2022 22:59