StoryEditor

U Sarajevu održan skup "Pravda za Dženana"

Piše D  /  21.07.2018., 10:07h

Ovo je bio prvi skup nakon što je Kantonalni sud u Sarajevu Ljubu i Bekriju Seferović oslobodio optužbi da su skrivili smrt Dženana Memića koji je 8. veljače 2016. godine stradao dok je s djevojkom Alisom šetao Velikom alejom na Ilidži. Memić je 15. veljače preminuo na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu.

- Dvije i pol godine traje moja borba i konačno smo došli do oslobađajuće presude - rekao je Dženanov otac Muriz Memić, izrazivši zahvalnost ljudima koji su omogućili da se održi ovaj skup, a među kojima su premijer Kantona Sarajevo Adem Zolj, načelnik Općine Centar Nedžad Ajnadžić i gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka.

Okupljenim građanima još jednom je ustvrdio da prometna nesreća nije uzrok smrti njegovog sina, "jer svi dokazi upućuju na to da je ubijen“.

Prisutnim se obratila i Dženanova sestra, poručujući da se u ovom slučaju traži samo istina i pravda od koje, kako kaže, nikada neće odustati.

- Puno toga se događalo u ove dvije i pol godine, ali pravnom ekspertizom logično je bilo zaključiti da se ovo nije trebalo dogoditi ni Dženanu ni Davidu. Ovo je plod korupcije. Dakle, slučaj Memić je predstavljen od onih koji upravljaju našim sudbinama kao banalnost koja je zastrašujuća. Sustav je u potpunosti zakazao. Ovdje se radi o planskom opstruiranju jedne istrage - tvrdi odvjetnik obitelji Memić Ifet Feraget.

Kako je poručio, ne može se ubijati dijete, a da se ne pronađe ubojica.

- Muriz Memić radi ovo jer želi natjerati državu da radi svoj posao. Ovdje sustav ne želi sankcionirati one koji su namjerno prikrivali ubojstvo- smatra Feraget, koji je pozvao Tužiteljstvo BiH da bez odlaganja provede odgovarajuću istragu u vezi sa slučajevima Dženana Memića i Davida Dragićevića.    

Večerašnjem skupu se obratio i otac Davida Dragičevića.

- Idemo do kraja, pravda za Davida, pravda za Dženana, pravda za svu djecu koja su ubijena. Ovo je pravda za naš narod ovdje -  rekao je Davor Dragičević.

Dnevnik.ba

20. travanj 2024 02:37