Zelene beretke odale počast Caci dan uoči odluke o podizanju spomenika njegovim žrtvama na KazanimaSCREENSHOT -
StoryEditor
sramota "zelenih beretki"

U Sarajevu odali počast za nekadašnjeg pripadnika ARBiH koji stoji iza stravičnih ubojstava srpskih civila

Piše Desk  /  26.10.2021., 13:21h
Udruženje ratnih veterana Zelene beretke danas je odalo počast te objavilo smrtovnicu za Mušana Topalovića Cacu, čovjeka koji direktno stoji iza ubojstava najmanje 15 građana Sarajeva srpske nacionalnosti tijekom 1993. godine na lokalitetu Kazani iznad Sarajeva.

Taj pripadnik Armije RBiH nakon tog čina je ušao u sukob s rukovodstvom Armije te je u vojno-policijskoj akciji 18. listopada 1993. savladan i to tek nakon što je ubio devet pripadnika Vojne policije Armije i policije RBiH.

Zelene beretke usprkos takvom zločinu svake godine odaju počast Caci, koji je prvobitno ukopan kao NN osoba, ali su 1996. godine njegovi posmrtni ostaci prebačeni na mezarje Kovači.

Upravo su pripadnici Zelenih beretki danas posjetili Kovače i odavali počast čovjeku koji je pored 17 građana na Kazanima ubio i devet pripadnika Armije koji su ga pokušali uhititi. 

Tih devet pripadnika Armije (Admir Hebib, Izet Karšić, Dragan Miljanović, Jasmin Čamdžija, Kemal Kojić, Slaven Markešić, Srđan Bosiljčić, Elvir Šovšić i Hamid Humić) je ukopano u Velikom parku u Sarajevu.

A da paradoks bude veći Gradsko vijeće Sarajeva će na sutrašnjoj sjednici glasati o podizanju spomenika za ubijene građane na Kazanima po prijedlogu gradonačelnice Benjamine Karić. Na prijedlog teksta gradonačelnice Naša stranka je uputila amandman o kojem bi se Gradsko vijeće također trebalo izjasniti.

Za zločine na Kazanima pod rukovodstvom Mušana Topalovića Cace procesuirano je dvanaest vojnika ARBiH. Neki su osuđeni na simbolične kazne, a neki su oslobođeni. 

Treba istaknuti da je Samir Bejtić osuđen za ratni zločin. On je 2006. bio osuđen na 14 i po godina za zločine počinjene na Kazanima, a potom je dva puta oslobođen - 2008. i 2011. godine. Bejtić je iz Njemačke izručen 2003. Predmet je vraćen na ponovno suđenje, piše Klix.ba.

Dnevnik.ba

24. travanj 2024 06:24