SARAJEVO, 21. maja (FENA) – Skupom ispred sarajevske Katedrale danas je obilježena 75. godišnjica palestinske Nakbe - Dan velike katastrofe, simbol stradanja i progona palestinskog naroda.FENA/HAZIM ALJOVIć -
StoryEditor
dan velike katastrofe

U Sarajevu obilježena 75. godišnjica palestinske Nakbe

Piše hina  /  21.05.2023., 16:19h

Skupom ispred sarajevske Katedrale danas je obilježena 75. godišnjica palestinske Nakbe - Dan velike katastrofe, simbol stradanja i progona palestinskog naroda.

Iako se taj dan obilježava 15. maja, udruženja koja pružaju potporu palestinskom narodu u Bosni i Hercegovini danas su u Sarajevu podsjetili na progone blizu 800.000 Palestinaca.

Predsjednik Udruženja bosansko-palestinskog prijateljstva Avdo Hebib kazao je za Fenu da na ovaj način pokušavaju pružiti podršku Palestincima.

- Mi ih najbolje razumijemo i mi najbolje znamo što znači osjetiti teroriziranje na svojoj koži - rekao je Hebib.

Izrazio je nezadovoljstvo što međunarodna zajednica ovom događaju nije dala značaj kakav zaslužuje i nije stala u obranu ljudskih prava.

- No, ovih dana Ujedinjene nacije prvi put u svojoj povijesti obilježile su dan Nakbe. Izgleda da se počinju buditi - naveo je Hebib.

Palestinsko-izraelski sukob datira iz 1917. godine kada je britanska vlada pozvala na uspostavu nacionalnog doma za židovski narod u Palestini.

Dnevnik.ba

23. travanj 2024 23:37