StoryEditor

U Sarajevu najpopularniji amfetamin, u Zagrebu kokain

Piše D  /  02.11.2019., 01:11h

Znanstvenici su proveli istraživanje kanalizacije koju koristi oko 60 milijuna ljudi, a tražili su tragove kokaina, metamfetamina, amfetamina i MDMA, te napravili sveobuhvatnu mapu otpadnih voda i trendova u upotrebi narkotika.

Istraživanje je pokazalo kako je u Europi vidljiv rast korištenja kokaina, u Americi i Australiji primjetan je rast upotrebe metamfetamina, dok je najveći rast korištenja MDMA zabilježen u Nizozemskoj.

S obuhvaćenih 37 zemalja i 120 gradova, ovo istraživanje je najveće provedeno ovog tipa. Regionalni podaci obuhvatili su istraživanje u Hrvatskoj, Srbiji i Bosni i Hercegovini, a mapa pokazuje kako je u Beogradu i Zagrebu najpopularniji kokain, dok u Sarajevu najradije troše amfetamine. Slovenačka Ljubljana, prema karti, pokazuje afinitet prema kokainu, ali u istraživanje je uključena tek godinu do dvije pa rezultate nisu previše isticali.

Zagreb je uključen u istraživanje svih sedam godina i upravo u njemu je od svih gradova u regiji zabilježen najveći porast upotrebe kokaina na području bivše Jugoslavije.

Kokain je najpopularniji u Londonu i Amsterdamu. Amfetamini bilježe rast u Barceloni, Genevi, Dortmundu i Berlinu, a metamfetamini su popularniji u Americi nego u Europi. MDMA je najpopularniji u Nizozemskoj, kao i u gradovima Helsinki, Oslo, Bruxelles, Dortmund, Zagreb i Barcelona.

“Ovo je najveće istraživanje otpadnih voda ikad po broju zemalja (37) i gradova (120) koji su obuhvaćeni u vremenu od 2011. do 2017. godine. Prikupljeni podaci dobiveni za kokain, amfetamin, metamfetamin i MDMA daju nam sveobuhvatnu sliku prostornih i vremenskih kretanja”, kazala je Iria Gonzalez-Marino, jedna od voditelja znanstvenog tima.

Dnevnik.ba

25. travanj 2024 09:59