StoryEditor
"patrioti"

U sarajevskom SDP-u planiraju niz populističkih predizbornih poteza: Formiraju krizni stožer, pokret za obranu države...

Piše desk  /  19.12.2021., 17:37h
Na posljednjoj, izvanrednoj, sjednici Predsjedništva SDP-a bošnjačke stranke sa sjedištem u Sarajevu, koja je održana prije nekoliko dana usvojeno je 17 zaključaka, no javnosti su poprilično promakla posljednja četiri čiji je predlagač bio potpredsjednik Denis Bećirović.

Iako je, prema saznanjima portala Klix.ba, bilo manjih opiranja na kraju su svi jednoglasno usvojeni. Ipak, u javnosti nisu dobili dovoljno pažnje jer je, čini se, fokus potpuno otišao na odluku o povlačenju SDP-a iz pregovora o izmjenama Izbornog zakona BiH.

Iako je i taj zaključak vezan za opasnu politiku vlasti u entitetu RS i zaključke Narodne skupštine, četiri zaključka u režiji vrha SDP-a tiču se direktno politike Milorada Dodika i njegovih političkih sljedbenika.

Iz tih zaključaka se može iščitati da ako postoji ocjena da se ruši ustavni poredak BiH, onda ima smisla razmišljati o Pokretu na nivou cijele BiH tako da se sve probosanske političke opcije okupe i pronađu adekvatne načine da zaštite pravni poredak, mir, nezavisnost, suverenitet i teritorijalni integritet BiH dajući podršku svim institucijama da u punom kapacitetu rade svoj posao.

Prvi od tih zaključaka u dijelu "Odnos SDP-a BiH prema aktualnoj krizi" kaže da Predsjedništvo SDP-a snažno naglašava strateško opredjeljenje da su interesi države Bosne i Hercegovine preči i važnijih od bilo kakvih uskostranačkih, grupnih ili individualnih interesa.

"U presudnim momentima za očuvanje političke nezavisnosti, suvereniteta i teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine sve vladajuće i opozicijske stranke moraju surađivati na egzistencijalnim i strateškim pitanjima očuvanja mira i države."

Naredni zaključak govori o formiranju Kriznog stožera za djelovanje u izvanrednim okolnostima.

"U slučaju da u roku od 60 dana ne budu konkretno zaustavljene i stavljene van snage antidejtonske i antiustavne radnje organa bh. entiteta RS rukovodstvo SDP-a BiH će formirati Krizni stožer za djelovanje u izvanrednim političkim okolnostima."

SDP zatim inicira ideju o formiranju Pokreta za obranu države BiH na državnom nivou ako ne budu stopirane radnje koje bi da ruše državu.

"U slučaju da ne budu konkretno zaustavljene antidejtonske i antiustavne radnje otvorenog rušenja države Bosne i Hercegovini, u naprijed navedenim rokovima, rukovodstvo SDP-a BiH će, pokrenuti aktivnosti s ciljem formiranja Pokreta za obranu države Bosne i Hercegovine na državnom nivou."

Predsjedništvo SDP BiH poziva da se u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH obavi tematska rasprava o zaključcima Narodne Skupštine Republike Srpske s ciljem identificiranja stanja i pokretanja aktivnosti oko postizanja političkog kompromisa o politikama i mjerama za unapređenje funkcionalnosti institucija Bosne i Hercegovine.

Za sada nije poznato kakav će biti odgovor ostalih političkih stranaka, no očito da će morati razmisliti o ovim idejama ako se vlasti RS-a nastave poigravati sa državom i institucijama.

Slična ideja trenutno postoji na području RS-a gdje je formiran "Pokret za domovinu" koji za cilj ima okupiti bošnjačke stranke.

Dnevnik.ba

25. travanj 2024 14:58