StoryEditor

U samo pet godina IPA ZH županije okupila je više od 200 članova

Piše D  /  15.04.2019., 12:04h

Možete li nam ukratko reći što je IPA (International Police Association)?

- IPA je međunarodna policijska udruga osnovana 1950. godine. To je najveća strukovna udruga aktivnih i umirovljenih policajaca - udruga građana. Riječ je o udruzi koja je otvorena za policajce svih država. Također, važno je naglasiti kako se radi o apolitičnoj, nevladinoj, neovisnoj udruzi koja nije vezana ni za jednu drugu instituciju. IPA je na temelju svojih ciljeva registrirana pri Vijeću Europe kao nevladina organizacija sa savjetodavnim statusom, piše Večernji.ba

Što su ciljevi IPA-e? -

U prvom redu cilj je njegovati prijateljske odnose među članovima. Također, tu je širenje općeg znanja i razmjena profesionalnih iskustava. Osim toga, Udruga nastoji poticati međusobnu pomoć u socijalnoj sferi te svojim javnim djelovanjem utjecati na odnose između policajaca i građana. Uz to, Udruga nastoji promicati i poticati međunarodnu suradnju posredstvom strukovnih putovanja, sportskih susreta u zemlji i inozemstvu proširiti znanja svojih članova i poboljšati razumijevanje za probleme drugih.

  Koliko članica ima IPA i otkad je BiH njezina članica?

- IPA je organizirana u 69 država diljem svijeta s više od 500.000 članova. Sekcija BiH postala je članica IPA-e 2007. preko Sekcije IPA Hrvatska, a punopravni član je od 2012. g.   Koliko ima IPA klubova u BiH? - U BiH trenutačno ima trinaest regionalnih klubova, koji su većinom organizirani prema županijskom teritorijalnom ustroju.  

Otkad je IPA ZHŽ-a članica bosanskohercegovačke sekcije IPA i otkud vam ideja da osnujete IPA klub u ZHŽ-u?

- IPA ZHŽ-a članica je IPA Sekcije BiH od 17. travnja 2014. godine. Zapazio sam izvrstan rad naših kolega u IPA Sekciji Hrvatska i poželio sam postati član IPA-e BiH, ali u našoj županiji to tada nije bilo moguće, tako sam od 2013. bio član RK IPA-e Hercegovačko-neretvanske županije. Uz utemeljitelje, kolege Milana Boban, Slavena Majić i mene, te druge zainteresirane suosnivače, došlo je do osnivanja IPA-e ZHŽ-a.  

Koliko ima članova IPA ZHŽ-a, tko su sve članovi IPA-e i tko sve može postati njezin član?

- Trenutačno ima više od 200 članova s tendencijom rasta. Svaki pripadnik SIPA-e, zatvorske policije, Granične policije, Federalnog MUP-a, MUP-a RS-a, MUP-ova županija, Sudske policije, Policije Distrikta Brčko, bivši pripadnik s najmanje 5 godina radnog staža, a da nije nečasno otpušten, te umirovljenik bez razlike na rang, spol, rasu, boju kože, jezik ili vjeroispovijest, kao i strani državljanin policajac koji ima boravište u BiH dragovoljno mogu postati član ako prihvate Statut i ciljeve IPA Sekcije BiH, a time Statut i ciljeve IPA-e ZHŽ-a. Također nam se, u statusu IPA Friend mogu pridružiti i druge osobe, simpatizeri, koje izravno ili neizravno sudjeluju u realiziranju postavljenih zadataka i ciljeva IPA-e.  

Koje su pogodnosti učlanjivanja u IPA-u?

- IPA nudi široki program usavršavanja u okviru kongresa, seminara i razmjene informacija, lokalne, regionalne, nacionalne i međunarodne obrazovne i druge susrete na svim poljima. Član IPA-e s iskaznicom koja je ista u cijelom svijetu može osjetiti da pripada velikoj i moćnoj organizaciji, ravnopravno može koristiti popuste u svim zemljama članicama IPA-e i u slučaju potrebe obratiti se za pomoć. Također mogu koristiti popuste za boravak, odmor i rekreaciju u IPA kućama diljem svijeta te popuste u brojnim hotelima, trgovinama i sl.  

IPA je organizacija i humanitarnog karaktera. Prije nekoliko godina organizirali ste humanitarni malonogometni turnir u Posušju, možete li nam nešto o tome reći?

- IPA pomaže svojim članovima i njihovim obiteljima kad se ne svojom krivnjom nađu u problemima. Kada je riječ o humanitarnom turniru u Posušju, te prve godine prihod je išao za jednog našeg člana koji se našao u teškom zdravstvenom stanju. Međutim, to nije jedini humanitarni projekt koji je IPA ZHŽ-a odradila u ovih nekoliko godina od kada je osnovana. Spomenuti turnir u Posušju je postao tradicionalan, tako smo, primjerice, sredstva prikupljena prošle godine darovali ustanovi za djecu i mladež s poteškoćama u razvoju “Marija, naša nada” u Širokom Brijegu. Redovito sudjelujemo i u humanitarnim akcijama na razini BiH.  

Kakva je suradnja između IPA-e ZHŽ-a i ostalih klubova u BiH i inozemstvu?

- Sudjelujemo na brojnim događajima u zemlji i inozemstvu, od kojih su neki edukativni, humanitarni i sportskog karaktera te je uglavnom riječ o događajima međunarodnog karaktera. Što se tiče suradnje s inozemstvom, najbolju imamo sa Sekcijom IPA Hrvatska gdje smo sudjelovali na 20-ak događaja, a izuzetno dobro surađujemo s RK IPA-e Splitsko-dalmatinske i IPA-om Zagreb. Ovdje moram naglasiti i jako dobru suradnju s IPA-om Stuttgart.  

Vaša krilatica je Servo per Amikeco (služiti/služba kroz prijateljstvo). Možete li nam objasniti njezino značenje?

- Esperanto krilatica Servo per Amikeco na IPA znaku znači služiti kroz prijateljstvo i objašnjava želju da se stvore prijateljske veze i potakne suradnja među policijskim službenicima diljem svijeta, kao i suradnja među policajcima i građanima radi što boljeg razumijevanja.  

Koji su daljnji planovi IPA-e ZHŽ-a?

- U prvom redu želimo povećati broj članova s područja cijele županije, ostvariti općenito još bolju suradnju s IPA sekcijama i klubovima kako u zemlji tako i u inozemstvu, s braniteljskim udrugama, udrugama mladih na području cijele županije, Turističkom zajednicom i udrugama koje imaju ciljeve slične našima, u cilju što bolje promidžbe i prezentacije IPA-e ZHŽ-a, naših gradova općina i županije. I dalje namjeravamo sudjelovati na međunarodnim IPA događanjima različitog karaktera, organizirati edukacije naših članova, turnir u preciznom streljaštvu IPA-e ZHŽ-a za žene i muškarce u Š. Brijegu, malonogometni humanitarni turnir u Posušju i brojne druge aktivnosti sukladno financijskim mogućnostima.  

Trenutačno obnašate više dužnosti u IPA-i BiH. Kako je to moguće?

- Status istinski ravnopravnog člana IPA Sekcije BiH mi smo, IPA ZHŽ-a, stekli tek 2018., kada smo dobili dvije od četiri najodgovornije funkcije, predsjednika Nadzornog odbora koju obnaša gosp. Goran Žulj i prvog dopredsjednika. Na mjesto prvog dopredsjednika IPA-e BiH izabran sam ja, no zbog nedavne ostavke predsjednika do iduće skupštine Udruge obnašat ću dužnost v. d predsjednika IPA-e BiH. Riječ je o iznimci i privremenom rješenju do održavanja izborne skupštine jer, po Statutu, jedna osoba ne može obnašati dvije funkcije. Po izboru na novog predsjednika IPA-e BiH, ja ću nastaviti obnašati dužnost prvog dopredsjednika.  

Budući da ste na najodgovornijim funkcijama u IPA-i BiH, možete li nam reći nešto više o problemima u ovoj sekciji te planovima za budućnost?

- Nastojat ću da se što više provodi Statut IPA-e BiH, posebice u dijelu koji se odnosi na to tko može biti član Udruge. Naime, mislim da treba izvršiti reviziju članstva kako bi u ovoj časnoj policijskoj udruzi bili policijski službenici koji to uistinu zaslužuju, odnosno oni koji svojim članstvom žele doprinijeti boljem radu IPA-e BiH.

Dnevnik.ba

 

14. travanj 2024 19:32