StoryEditor
Los Angeles

U SAD-u zabilježena prva smrt od majmunskih boginja

Piše desk  /  14.09.2022., 08:44h

Američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) također je analizirao slučaj i potvrdio da je smrt bila posljedica infekcije majmunskim boginjama

Stanovnik okruga Los Angeles s ozbiljno oslabljenim imunološkim sustavom umro je od majmunskih boginja, priopćio je u ponedjeljak Odjel za javno zdravstvo Los Angelesa, prenosi Index.

Američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) također je analizirao slučaj i potvrdio da je smrt bila posljedica infekcije majmunskim boginjama.

Odjel za javno zdravstvo Teksasa je krajem kolovoza izvijestio o sličnom slučaju osobe s teškom imunokompromitacijom koja je umrla nakon što su joj dijagnosticirane majmunske boginje, no još uvijek nije poznato je li ta infekcija bila direktan uzrok smrti.

Rizične skupine

Oni s oslabljenim imunitetom imaju veći rizik od razvoja teške infekcije majmunskim boginjama, kao i djeca mlađa od 8 godina, osobe s poviješću ekcema te trudnice ili dojilje, piše CNN.

Posljednjih tjedana pada broj slučajeva zaraženih majmunskim boginjama, no nedavna smrt u Los Angelesu tragičan je podsjetnik da je epidemija još uvijek u tijeku i da predstavlja rizik za neke skupine.

Smrti od majmunskih boginja izuzetno su rijetke; najčešće se radi o bebama, trudnicama i osobama s oslabljenim imunološkim sustavom, poput HIV-a. Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) je ove godine izvijestila o 22 smrtna ishoda od oko 58.000 slučajeva.

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 17:26