StoryEditor
FDA

U SAD-u prvi put odobrena prodaja mesa uzgojenog u laboratoriju, mora proći još provjeru ministarstva poljoprivrede

Piše desk  /  17.11.2022., 12:09h

Američka Agencija za hranu i lijekove (FDA) prvi je put odobrila mesni proizvod uzgojen iz životinjskih stanica za prehranu ljudi, objavila je agencija u srijedu.

UPSIDE Foods, kompanija koja proizvodi laboratorijski uzgojenu piletinu prikupljanjem stanica iz živih životinja i korištenjem stranica za uzgoj mesa u spremnicima od nehrđajućeg čelika, moći će plasirati svoje proizvode na tržište nakon što ih pregleda Ministarstvo poljoprivrede SAD-a. (USDA), stoji u priopćenju FDA-e.

"Svijet doživljava prehrambenu revoluciju i (FDA) je predana podršci inovacija u opskrbi hranom", rekli su povjerenik FDA Robert M. Califf i Susan Mayne, direktorica FDA-inog Centra za sigurnost hrane i primijenjenu prehranu u izjavi, prenosi Klix.ba.

FDA je u dokumentima objavljenim u srijedu rekla da je pregledala podatke kompanije i da nema daljnjih pitanja o zaključku kompanije da je njezin proizvod siguran za prehranu ljudi.

"Oduševljeni smo objavom FDA-e", rekao je David Kay, UPSIDE-ov direktor komunikacija, u e-poruci. "Ovaj povijesni korak otvara put našem putu do tržišta."

Farme s kravama su jedan od najvećih zagađivača, a procjenjuje se da će ljudska populacija na zemlji u sljedećih 50 godina rasti do brojke od 10,5 milijardi. Tako da su novi i ekološki načini za osiguravanje ishrane stanovništva jedan od najvećih izazova .

Dnevnik.ba

04. prosinac 2023 15:48